Nikaragua

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
República de Nicaragua
Motto: En Dios Confiamos
(Latin: "In God We Trust")
Lagu kabangsanSalve a ti
Ibu kutha
and largest city
Managua
Basa resmi Spanyol
Pamaréntahan Republik
Kemerdekaan
 -  Banyu (%) 2,9%
Pedunung
 -  2006 estimate 5.235.000 (107)
 -  - census -
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total US$15,06 miliar (119)
 -  Per capita US$2.677 (130)
Valuta Córdoba (NIO)
Zona wektu (UTC-6)
 -  Summer (DST)  (UTC-6)
Kodhe tilpun 505
Internet TLD .ni

Republik Nikaragua (basa Spanyol: República de Nicaragua) kuwi sawijining negara awangun republik ing Amérika Tengah kang wewatesan karo Honduras ing sisih lor, Kosta Rika ing sisih kidul, Samudra Pasifik ing sisih kulon, lan Segara Karibia ing sisih wétan. Negara iki minangka negara kang paling gedhé ing wilayah mau lan kang paling endhèk kapadhetan pedunungé.

Jeneng Nikaragua dijupuk saka tembung Nicarao, sawijining jeneng suku ing pesisir Lago Nicaragua lan tembung agua kang maknané banyu jroning basa Spanyol. Wong-wong Nicarao mau teka saka lor sawisé tibané Teotihuacán kanthi anjuran saka pemuka agamané.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Geografi Nikaragua

Kanthi jembar watara 129.500 km², ambané Nikaragua mèh padha karo New York. Negara iki ndarbèni 7% saka keanekaragaman hayati donya lan alas udan paling amba kaloro ing Amérika; mèh 20% wilayahé dilindhungi minangka taman nasional utawa cagar alam.

Negara iki diwatesi déning Kosta Rika ing kidul, Honduras ing sisih lor, lan Segara Karibia ing sisih wétan. Wilayahé kapérang dadi telung daerah: Dataran Endhèk Pasifik, Pegunungan Lor Tengah, lan Dataran Endhèk Atlantik.

Pamérangan administrasi[sunting | sunting sumber]

Artikel utama: Departemen Nikaragua

Nikaragua dipérang dadi 15 departemen (departamentos) lan 2 daerah otonomi.

Tokoh-tokoh saka Nikaragua[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nikaragua&oldid=816092"