Nikaragua

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
República de Nicaragua
Gendéra Lambang nagara
Motto: En Dios Confiamos
(Latin: "In God We Trust")
Antem: Salve a ti
Kutha krajan
lan paling gedhé
Managua
Basa resmi Spanyol
Papréntahan Républik
Kemerdekaan
 •  Water (%) 2,9%
Cacah jiwa
 •  2006 estimate 5.235.000 (107)
 •  - census -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$15,06 miliar (119)
 •  Per kapita US$2.677 (130)
Valuta Córdoba (NIO)
Wilayat wektu (UTC-6)
 •  Summer (DST)  (UTC-6)
Kodhé celuk 505
TLD Internèt .ni

Républik Nikaragua (basa Spanyol: República de Nicaragua) iku nagara awangun republik ing Amérika Tengah kang wewatesan karo Honduras ing sisih lor, Kosta Rika ing sisih kidul, Samudra Pasifik ing sisih kulon, lan Segara Karibia ing sisih wétan. Nagara iki minangka nagara kang paling gedhé ing wewengkon mau lan kang paling endhèk kapadhetan padunungé.

Jeneng Nikaragua dijupuk saka tembung Nicarao, sawijining jeneng suku ing pesisir Lago Nicaragua lan tembung agua kang maknané banyu jroning basa Spanyol. Wong-wong Nicarao mau teka saka lor sawisé tibané Teotihuacán kanthi anjuran saka pemuka agamané.

Geografi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Geografi Nikaragua

Kanthi jembar watara 129.500 km², ambané Nikaragua mèh padha karo New York. Nagara iki ndarbèni 7% saka keanekaragaman hayati donya lan alas udan paling amba kaloro ing Amérika; mèh 20% wewengkoné dilindhungi minangka taman nasional utawa cagar alam.

Nagara iki diwatesi déning Kosta Rika ing kidul, Honduras ing sisih lor, lan Segara Karibia ing sisih wétan. Wewengkoné kapérang dadi telung laladan: Dataran Endhèk Pasifik, Pegunungan Lor Tengah, lan Dataran Endhèk Atlantik.

Pamérangan administrasi[besut | besut sumber]

Artikel utama: Departemen Nikaragua

Nikaragua dipérang dadi 15 departemen (departamentos) lan 2 laladan otonomi.

Tokoh-tokoh saka Nikaragua[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nikaragua&oldid=1052668"