Corong Kidul

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Werna ijo tuwa: region sing kalebu tlatah Corong Kidul. Werna ijo: region kadhangkala dianggep kalebu tlatah Corong Kidul. Werna jo enom: region arang banget dianggep kalbeu tlatah Corong Kidul

Corong Kidul utawa Southern Cone ing Basa Inggris (Basa Spanyol: Cono Sur, Basa Portugis: Cone Sul) ngarujuk marang sawijining region geografis kang dumadi saka tlatah ing pucuk kidul Amérika Kidul, sangisoré garis Tropis Capricorn. Tlatah iki kalebu Argentina, Chili lan Uruguay, lan kadhangkala Paraguay lan pérangan kidul Brasil kalebu Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná lan São Paulo.

Basa[sunting | sunting sumber]

Basa utama yakuwi Basa Spanyol (castellano) paninggalan jaman panjajahan Spanyol saka abad kaping-16 nganti abad kaping-19; yèn dianggep kalebu Brasil, Basa Portugis minangka basa nomer loro.

Basa-basa Autochthonous, dianggo déning sawetara klompok Amerindian kalebu Mapudungun (uga dikenal minangka Mapuche) lan Basa Guarani.

Basa Italia (utamané dhialèk Italia Lor, kayadéné Basa Venesia) dianggo déing komunitas ing pinggiran Argentina lan Brasil kidul. Basa Jerman ing sawetara dhialèk utamané dianggo ing Brasil kidul, Argentina kidul lan ing sawetara komunitas ing Chili kidul.

Sabanjuré Basa Inggris dipigunakaké ing Kapuloan Falkland, tlatah sing dadi rebutan antaran Britania Raya lan Argentina. Basa Welsh dianggo déning katurunan migran ing region Patagonia Argentina. Basa Jepang dianggo déning kamunitas ing Brasil kidul-wétan, lan Basa Korea ing kutha-kutha utama.

Referensi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Corong_Kidul&oldid=814581"