Éropah Kidul

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Éropa Kidul utawa kadhangkala diarani Éropa Mediterania iku pérangan tlatah ing bawana Éropa. Ora ana wedharan kang bisa njlèntrèhaké istilah mau gumantung faktor géografi, budaya, basa utawa sajarah sing ana ing tlatah mau. Wis disetujoni yèn Spanyol, Portugal, Italia lan Yunani, luwih umum nagara-nagara Mediterania ing bawana Éropa, iku péranganing Éropa Kidul. Prancis Kidul lan Turki Kulon uga dilebokaké sajeroning tlatah iki.

Sacara géografi, Éropa Kidul minangka setengah saka dharatan Éropa. Tegesé relatif, tanpa wates sing dikukuhaké. Pagunungan Alpen lan Massif Tengah minangka tapel wates fisik antara Italia lan Prancis lan Éropa sakabèhané.

Makna kanthi geopulitik Perserikatan Bangsa-Bangsa[besut | besut sumber]

Nagara-nagara Éropa Kidul miturut panglompokan PBB.

Organisasi Perserikatan Bangsa-Bangsa nglompokaké nagara-nagara sajeroning golongan wewengkon. 'Éropa Kidul, kaya sing dinyatakaké déning Perserikatan Bangsa-Bangsa (sub-wewengkon miturut PBB), nyakup nagara lan teritori:

Peta ini menampilkan wewengkon Éropa dalam iklim Mediterania.

Pratélan nagara[besut | besut sumber]

Sanadyan ora ana makna sing tetep, teritori ing ngisor kerep dianggep dumunung ing Éropa Kidul: