Bosnia lan Hércegovina

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Bosnia-Herzegovina)
Bosnia lan Hércegovina
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Motto: 
Lagu kabangsanIntermeco
Ibu kutha
and largest city
Sarayewo
Basa resmi Bosniyan, Serbiyan, Krowasiyan
Pamaréntahan Dhémokrasi parlementer
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakake
Pedunung
 -  2006 estimate 3.832.301 (121)
 -  1991 census 4.354.911
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total AS$21,4 milyar (106)
 -  Per capita AS$5.504 (101)
Valuta Convertible Mark (BAM)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 387
Internet TLD .ba

Républik Bosnia lan Hércegovina iku nagara ing Balkan ing jagad Éropah. Pêdununge cacahe kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Kutha krajanne ya iku Sarayewo. Jeneng asli nagara iki ya iku Bosna i Hercegovina, jroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина jroning aksara Kirilik sing têgêse Bosniya lan Hércegowina; nanging biasane, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ.

Nagara iki didunungi déning telung kêlompok étnik utama, ya iku: Bosniyan, Sêrbiyan lan Krowasiyan. Warga Bosniya sacara umum diarani Bosniyan. Pamarentahan nêgara iki dilakokake sacara mêncar lan nêgara Bosniya satênane dumadi saka persekuthuan rong wewengkon utama, ya iku, Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Républik Sêrbiyan.

Diwatesi déning Krowasiya ing sisih lor, kulon lan kidul, Sêrbiya ing sisih wetan, lan Giri Cêmêng ing sisih kidul, Bosniya lan Hércegowina minangka sawijining nagara kang dikubengi déning dharatan kajaba pesisir pasisir Segara Adriyatik kang dawane 20 km ing kutha Neyum. Tlatah pedhalaman nagara iki kebak pagunungan uga kali kang akéh-akéhe ora bisa dilayari.

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Bosnia and Hercegovina map.png

Bosniya-Hércegowina diperang dadi Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Républika Sêrbiyan. Sekutu Bosniya-Hércegowina diperang dadi 10 kanton:

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah wiwitan[besut | besut sumber]

Bosniya-Hércegowina minangka sawijining wewengkon tapél wates antarane kabudayan Kulon lan Wetan. Ing abad tengahan, wewengkon kasebut dadi ajang pasulayan lan parebutan antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wetan kang Ortodok. Ing tengah pasulayan mau, uga mélu sawijining klompok Kristen lepat kang diarani Bogomil. Sekte iki utamane duwé pambekti masyarakat ningrat Bosniya.

Galeri[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Bosnia lan Hércegovina ing Wikivoyage