Bosnia lan Hércegovina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Bosnia-Herzegovina)
Bosnia lan Hércegovina
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: Intermeco
Kutha krajan
lan paling gedhé
Sarayewo
Basa resmi Bosniyan, Serbiyan, Krowasiyan
Papréntahan Dhémokrasi parlementer
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dilirwakake
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 3.832.301 (121)
 •  Cacah sirah 1991 4.354.911
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung AS$21,4 milyar (106)
 •  Per kapita AS$5.504 (101)
Valuta Convertible Mark (BAM)
Zona wektu (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+2)
Kodhé bèl 387
TLD Internèt .ba
1. Ketuwa Kaprésidhénan kang dumadi saka telung anggota.

Républik Bosnia lan Hércegovina iku nagara ing Balkan ing jagad Éropah. Pêdununge cacahe kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Kutha krajanne ya iku Sarayevo. Jeneng asli nagara iki ya iku Bosna i Hercegovina, jroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина jroning aksara Kirilik sing têgêse Bosnia lan Hércegovina; nanging biasane, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ.

Nagara iki didunungi déning telung kêlompok gotrah utama, ya iku: Bosnian, Sêrbian lan Kroasiyan. Warga Bosnia sacara umum diarani Bosnian. Pamarentahan nêgara iki dilakokake sacara mêncar lan nêgara Bosniya satênane dumadi saka persekuthuan rong wewengkon utama, ya iku, Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Républik Sêrbiyan.

Diwatesi déning Kroasia ing sisih lor, kulon lan kidul, Sêrbiya ing sisih wetan, lan Giri Cêmêng ing sisih kidul, Bosnia lan Hércegovina minangka sawijining nagara kang dikubengi déning dharatan kajaba pesisir pasisir Segara Adriyatik kang dawane 20 km ing kutha Neyum. Tlatah pedhalaman nagara iki kebak pagunungan uga kali kang akéh-akéhe ora bisa dilayari.

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Bosnia and Hercegovina map.png

Bosniya-Hércegowina diperang dadi Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Républika Sêrbiyan. Sekutu Bosniya-Hércegowina diperang dadi 10 kanton:

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah wiwitan[besut | besut sumber]

Bosniya-Hércegowina minangka sawijining wewengkon tapél wates antarane kabudayan Kulon lan Wetan. Ing abad tengahan, wewengkon kasebut dadi ajang pasulayan lan parebutan antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wetan kang Ortodok. Ing tengah pasulayan mau, uga mélu sawijining klompok Kristen lepat kang diarani Bogomil. Sekte iki utamane duwé pambekti masyarakat ningrat Bosniya.

Galeri[besut | besut sumber]

Delengen uga[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njaba[besut | besut sumber]