Bosnia-Herzegovina

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bosniya lan Hercegowina
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Motto: 
Lagu kabangsanIntermeco
Ibu kutha
and largest city
Sarayewo
Basa resmi Bosniyan, Serbiyan, Krowasiyan
Pamaréntahan Demokrasi parlementer
Kamardikan
 -  Banyu (%) bisa dilirwakake
Pedunung
 -  2006 estimate 3.832.301 (121)
 -  1991 census 4.354.911
PDB (KKB) 2005 estimate
 -  Total AS$21,4 milyar (106)
 -  Per capita AS$5.504 (101)
Valuta Convertible Mark (BAM)
Zona wektu (UTC+1)
 -  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhe tilpun 387
Internet TLD .ba

Bosniya-Hércegowina uga diarani Republik Bosniya lan Hércegowina, iku sawijining negara ing Balkan ing jagad Eropah. Pêdununge cacahe kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Ibu kuthane yaiku Sarayewo. Jeneng asli negara iki yakuwi Bosna i Hercegovina, jroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина jroning aksara Kirilik sing têgêse Bosniya lan Hércegowina; nanging biasane, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ.

Negara iki didunungi déning telung kêlompok étnik utama, yakuwi: Bosniyan, Sêrbiyan lan Krowasiyan. Warga Bosniya sacara umum diarani Bosniyan. Pamarentahan nêgara iki dilakokake sacara mêncar lan nêgara Bosniya satênane dumadi saka persekutuan rong wilayah utama, yaiku, Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Republik Sêrbiyan.

Diwatesi déning Krowasiya ing sisih lor, kulon lan kidul, Sêrbiya ing sisih wetan, lan Giri Cêmêng ing sisih kidul, Bosniya lan Hércegowina minangka sawijining negara kang dikubengi déning dharatan kajaba pesisir pantai Segara Adriyatik kang dawane 20 km ing kutha Neyum. Tlatah pedhalaman negara iki kebak pagunungan uga kali kang akéh-akéhe ora bisa dilayari.

Pamerangan administratif[sunting | Owah sumber]

Bosnia and Hercegovina map.png

Bosniya-Hércegowina diperang dadi Sekutu Bosniya lan Hércegowina lan Republika Sêrbiyan. Sekutu Bosniya-Hércegowina diperang dadi 10 kanton:

Sajarah[sunting | Owah sumber]

Sajarah wiwitan[sunting | Owah sumber]

Bosniya-Hércegowina minangka sawijining wilayah tapél wates antarane kabudayan Kulon lan Wetan. Ing abad tengahan, wilayah kasebut dadi ajang pasulayan lan parebutan antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wetan kang Ortodok. Ing tengah pasulayan mau, uga mélu sawijining klompok Kristen lepat kang diarani Bogomil. Sekte iki utamane duwe pambekti masyarakat ningrat Bosniya.

Galeri[sunting | Owah sumber]

Delengen uga[sunting | Owah sumber]

Referensi[sunting | Owah sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Bosnia-Herzegovina ing Wikivoyage