Bosni lan Hérzégowina

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bosni lan Hérzégowina
Bosna i Hercegovina
Босна и Херцеговина
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: 
Antem: Intermeco
Kutha krajan
lan paling gedhé
Sarayewo
Basa resmi Bosnia, Sèrbi, Kroasia
Papréntahan Dhémokrasi parlementer
Kamardikan
 •  Banyu (%) bisa dilirwakake
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 3.832.301 (121)
 •  Cacah sirah 1991 4.354.911
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung AS$21,4 milyar (106)
 •  Per kapita AS$5.504 (101)
Valuta Convertible Mark (BAM)
Zona wektu (UTC+1)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+2)
Kodhé bèl 387
TLD Internèt .ba
1. Ketuwa Kaprésidhénan kang dumadi saka telung anggota.

Républik Bosni lan Hérzégowina iku nagara ing Balkan ing jagad Éropah. Pêdununge cacahé kira-kira ana 4,5 yuta lan jembar wewengkon 51.129 km². Kutha krajané yaiku Sarayevo. Jeneng asli nagara iki yaiku Bosna i Hercegovina, sajeroning aksara Latin lan Босна и Херцеговина sajeroning aksara Kirilik kang têgêse Bosni lan Hérzégowina; nanging racaké, dicekak dadi Bosnia, BiH utawa БиХ.

Nagara iki didunungi déning telung kêlompok gotrah utama, yaiku: Bosnian, Sêrbian lan Kroasiyan. Warga Bosnia kanthi umum diarani Bosnian. Pamaréntahan nagara iki dilakokake kanthi mêncar lan nagara Bosni satênane dumadi saka persekuthuan rong wewengkon utama, yaiku, Sakuthu Bosni lan Hérzégowina lan Républik Sêrbiyan.

Diwatesi déning Kroasia ing sisih lor, kulon lan kidul, Sêrbiya ing sisih wétan, lan Giri Cêmêng ing sisih kidul, Bosni lan Hérzégowina minangka siji nagara kang dikubengi déning dharatan kajaba pasisir pasisir Segara Adriyatik kang dawane 20 km ing kutha Neyum. Tlatah pedhalaman nagara iki kebak pagunungan uga kali kang akèh-akéhe ora bisa dilayari.

Pamerangan administratif[besut | besut sumber]

Bosnia and Hercegovina map.png

Bosni-Hérzégowina diperang dadi Sakuthu Bosni lan Hérzégowina lan Républik Srpska. Sakuthu Bosni-Hérzégowina diperang dadi 10 kanton:

Sajarah[besut | besut sumber]

Sajarah wiwitan[besut | besut sumber]

Bosni-Hérzégowina minangka siji wewengkon tapél wates antarané kabudayan Kulon lan Wétan. Ing abad tengahan, wewengkon mau dadi ajang pasulayan lan parebutan antara Romawi Kulon kang Katulik lan Romawi Wétan kang Ortodok. Ing tengah pasulayan mau, uga mélu siji golongan Kristen lepat kang diarani Bogomil. Sekte iki mligi duwé pambekti masarakat ningrat Bosni.

Gladri[besut | besut sumber]

Deleng uga[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  • Ronald H. Bailey, Partisans and Guerillas. Time Life: 1978
  • Noel Malcolm, Bosnia: A Short History. New York University Press: 1996
  • Robert Lee Wolff, The Balkans in Our Time. Norton: 1978.

Pranala njaba[besut | besut sumber]