Wong Kroasia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Croats
Hrvati
Oton Ivekovic, Dolazak Hrvata na Jadran.jpg
Oton Iveković: Tekaning Wong Kroasia ing Segara Adriatik
Gunggung cacah jiwa
(u. 7,5–8,5 yuta[1][2][3][4])
Tlatah mawa cacah jiwa akèh
 Kroasia 3.874.321 (2011)[5]
 Bosnia lan Hércegovina 544.780 (2013)[6]
Éropah u. 5,5 yuta
 Jerman 227.510[7] – 350.000 (prakira)[8]
 Ostenrik 150.719 (2001)[9]
 Sèrbi 57.900 (2011)[10]
  Switserlan 40.484 (2006)[11]
 Prancis 40.000 (prakira)[12]
 Slovénia 35.642[13]
 Swèdhen 35.000 (prakira)[14]
 Honggari 23.561[15]
 Itali 21.360[16]
 Nèderlan 10.000[17]
 Karajan Manunggal 6.992[18]
 Rumeni 6.786[19]
 Montenégro 6.021[20]
 Dhènemarken 5.400[21]
 Nurwègen 5.272[22]
 Slowak 2.600[23]
 Républik Céko 850–2.000[24][25]
Amérika Lor u. 530.000 – 1,2 yuta
 Amérika Sarékat 414.714 (2012)[26] – 1.200.000 (prakira)[27]
 Kanadha 114.880[28]
Amérika Kidul u. 650.000
 Cilé 200.000[29] – 380.000[29][30]
 Argèntina 250.000[29]
 Brazil 20.000 (prakira)[29]
 Peru 6.000[29]
 Paraguay 5.000[29][31]
 Ékuadhor 4.000[32]
Liyané u. 250.000
 Ostrali 126.264 (2011)[33]
 Niu Sélan 2.550 (2006) – 60.000 (prakira)[34][35]
 Afrika Kidul 8.000[36]
Basa
Kroasia
Agama
Akèh-akèhé Katulik Roma
Golongan ètnik magepokan
Wong Slav, mliginé wong Slav Kidul
wong Sèrbi, wong Bosnia, wong Montenégro, wong Slovénia, wong Makedhonia[37], wong Slav Wétan, wong Ostenrik

Wong Kroasia (/kræt, krɑːt/; Croatian: Hrvati, pronounced [xrʋăːti]) ya iku sawijining bangsa lan golongan ètnis Slavik Kidul ing simpanganing Éropah Tengah, Éropah Kidul-Wétan, lan Segara Tengah. Wong Kroasia akèh-akèhé ndunungi Kroasia lan Bosnia lan Hércegovina, nanging minangka golongan minoritas resmi sing diakoni ing Ostenrik, Céko, Hongaria, Italia, Montenégro, Rumania, Serbia, lan Slowakia. Akèh wong Kroasia sing wis migrasi nganjrah Éropah (mliginé Jerman, Ostenrik, Swiss,Prancis, lan Italia) lan Amérikah (mliginé Amérika Sarékat, Kanada, Argèntina, lan Chili), minangka diaspora amarga dhesekan ing bab ékonomi, pulitik, lan sosial.[1][2]

Wong Kroasia ketiti kanthi kabudayan sing manéka warna,[clarification needed] sing kaprabawani déning budaya-budaya tanggané sasuwéné jaman. Wong Kroasia akèh-akèhé Katulik Roma. Basa Kroasia iku minangka basa resmi ing Kroasia lan Bosnia lan Hércegovina, uga ing Uni Éropah, lan diakoni minangka basa minoritas sajeroning brayan bumi Kroasia lan minoritas ing Montenégro, Ostenrik (Burgenland), Italia (Molise), Romania (Caraşova, Lupac) lan Serbia (Vojvodina).

Budaya[besut | besut sumber]

Tradhisi[besut | besut sumber]

Laladan sing didunungi déning wong Kroasia darbé kabhinékan prabawa sujarah lan budaya, uga kabhinékan géografis lan palemahan. Pasisir Dalmatia lan Istria tundhuk marang pamaréntahaning Kakaisaran Romawi, Venesia lan Italia; wewengkon séntral kaya déne Lika lan Hercégovina Kulon minangka palagan adilaga klawan Kakaisaran Ottoman, lan duwé sawenèh tradhisi épos sing kenthel. Ing sawenèh lebak Lor, pamaréntahan Austro-Hongaria ninggal tilas. Bab sing paling mbédakaké folklor Kroasia kalebu ènsèmbel klapa saka Dalmatia, orkèstra tamburitza saka Slavonia.[citation needed] Seni masarakat digelar ana ing sawenèh adicara mirunggan lan karaméan, bokmenawa sing paling mirunggani ya iku Alka saka Sinj, sawijining adhon-adhon ksatriya tradhisional kanggo mèngeti wijaya klawan Turki Ottoman. Tradhisi épos iku uga dilestarèkaké mawa lagu epos sing ditembangaké nganggo gusle. Jinising beksan édharan kolo uga bisa tinemu ing saindengé Kroasia.[citation needed]

Brayan agung[besut | besut sumber]

Ing Kroasia (nagara kabangsan), 3,9 yuta wong nganggep dhiriné minangka wong Kroasia, lan wong-wong iki minangka mayoritas sing cacahé 90,4% saka sakabèhé cacah jiwa. Ana 553,000 wong liyané sing ndunungi Bosnia lan Hércegovina. Ing kana, wong-wong iki minangka salah siji saka telung golongan ètnis konstituèn, sing akèh-akèhé manggon ana Hércegovina Kulon, Bosnia Tengah, lan Posavina. Minoritas ing Serbia cacahé udakara 70,000, akèh-akèhé ana ing Vojvodina,[38][39] lan ing kana uga ana mayoritas wong Šokci sing ngaggep dhiriné minangka wong Kroasia, kaya wong Bunjevci (sub golongan iki asalé saka pérangan Kidul, akèh-akèhé saka wewengkon Bačka, minangka sing pungkasan, kaya déné nagara liya, ndunungi laladan amba sing ditinggalaké sawisé para wadya Ottoman mundhur). Minoritas asli wong Kroasia sing luwih cilik uga ana ing Slowenia (mliginé ing Primorska, Prekmurje lan ing Metlika ing wewengkon Dolenjska – 35.000 wong Kroasia), Montenégro (mliginé ing Bay of Kotor – 6.800 wong Kroasia), lan sawijining brayan enggon-enggonan ing Kosovo ajejuluk wong Janjévo sing nanggep dhiriné minangka wong Kroasia. Ing sènsus taun 1991 wong Kroasia minangka 19,8% saka sakabehing cacah jiwa ing tilasé Yugoslavia; ana watara 4,6 yuta wong Kroasia ing saindengé nagara mau.[citation needed]

Sub golonganing wong Kroasia lumrahé adhedhasar afiliasi enggonan, kaya wong Dalmatia, wong Slavonia, wong Zagorci, wong Istrani lsp., déné sanjabané Kroasia ana sawenèh golongan ètnis: wong Šokci (Kroasia, Serbia, Hongaria), wong Bunjevci (Serbia, Hongaria), Kroasia Burgenland (Ostenrik), wong Kroasia Molise (Italia), wong Kroasia Boka Kotorska utawa wong Bokelji (Montenégro), wong Raci (Hongaria), wong Krashovans (Romania), wong Janjévo (Kosovo).

Gambar kar[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Daphne Winland (2004), "Croatian Diaspora", in Melvin Ember; Carol R. Ember; Ian Skoggard, Encyclopedia of Diasporas: Immigrant and Refugee Cultures Around the World.
  2. ^ a b "Hrvatski Svjetski Kongres".
  3. ^ [1]; "... newly independent Croatia with a population of approximately four and a half million adopted citizenship law in 1993 that granted citizenship rights to ethnic Croatians abroad that number approximately 4 million people." – expert from the book National Minorities in Inter-State Relations
  4. ^ "HIA – iseljenici". Dijupuk 18 March 2015. 
  5. ^ "Central Bureau of Statistics". Dzs.hr. Dijupuk 2013-03-26. 
  6. ^ Sarajevo, juni 2016. CENZUS OF POPULATION, HOUSEHOLDS AND DWELLINGS IN BOSNIA AND HERZEGOVINA, 2013 FINAL RESULTS (PDF). BHAS. Dijupuk 30 June 2016. 
  7. ^ German Federal Statistical Office Archived 24 July 2006 at WebCite
  8. ^ "State Office for Croats Abroad". Dijupuk 18 March 2015. 
  9. ^ Census 2001 "Tabelle 5: Bevölkerung nach Umgangssprache und Staatsangehörigkeit", page 60 "131,307 Croatians + 19,412 Burgenland Croats = 150,719.
  10. ^ Serbian census 2011
  11. ^ 2006 Figures page 68, Petra-P12, gives a 40,484 number. as of 2004 page 12 2.1.1.
  12. ^ "Présentation de la Croatie" (ing basa French). Ministry of Foreign Affairs and International Development. Dijupuk 28 June 2016. 
  13. ^ "Statistini urad RS – Popis 2002".
  14. ^ "Hrvatsko iseljeništvo u Švedskoj" (ing basa Croatian). Dijupuk 18 March 2015. 
  15. ^ Hungary census Archived 17 January 2010 at WebCite
  16. ^ Foreigners in Italy Archived 27 June 2013 at WebCite
  17. ^ "State Office for Croats Abroad". Dijupuk 18 March 2015. 
  18. ^ http://www.oecd.org/dataoecd/18/23/34792376.xls Archived 13 November 2010 at WebCite
  19. ^ Census in Romania Archived 13 May 2007 at the Wayback Machine.
  20. ^ Montenegrian census page 14 Population by national or ethnic affiliation – Review for Republic of Montenegro and municipalities
  21. ^ Joshua Project.
  22. ^ "Population by immigrant category and country background.". Statistics Norway. 1 January 2015. Dijupuk 18 March 2015. 
  23. ^ From the lives of Croatian faithful outside Croatia
  24. ^ Joshua Project. "Croats of Czech Republic: Ethnic People Profile". Joshuaproject.net. Dijupuk 26 March 2013. 
  25. ^ "Moravian Croats". Croatianhistory.net. Dijupuk 26 March 2013. 
  26. ^ Results   American Fact Finder (US Census Bureau)
  27. ^ Croatian diaspora in the USA Diwatara ana wong Kroasia lan turunané udakara cacah 1.200.000 urip ing AS.
  28. ^ "2011 National Household Survey: Data tables". Dijupuk 18 March 2015. 
  29. ^ a b c d e f "Status of Croatian immigrants and their descendants abroad".
  30. ^ Diaspora Croata El Ministerio de Relaciones Exteriores de la República de Chile evalúa que en ese país actualmente viven 380.000 personas consideradas de ser de descendencia croata, lo que es un 2,4% de la población total de Chile.
  31. ^ "Hrvatsko iseljeništvo u Ekvadoru" (ing basa Croatian). Dijupuk 18 March 2015. 
  32. ^ "State Office for Croats Abroad". Dijupuk 18 March 2015. 
  33. ^ 2011 Census of Population and Housing.
  34. ^ "7. Facts and figures – Dalmatians – Te Ara Encyclopedia of New Zealand". Dijupuk 18 March 2015. 
  35. ^ "Hrvatsko iseljeništvo u Novom Zelandu" (ing basa Croatian). Dijupuk 18 March 2015. 
  36. ^ "Dom i svijet – Broj 227 – Croatia klub u Juznoj Africi".
  37. ^ "Ethnologue – South Slavic languages". ethnologue.com.
  38. ^ Влада Аутономне Покрајине Војводине Archived 29 November 2014 at the Wayback Machine.
  39. ^ REPUBLICKI ZAVOD ZA STATISTIKU – Republike Srbije Archived 24 April 2011 at the Wayback Machine.