Ujung Arab

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
(Dilih saka Semenanjung Arab)
Ujung Arab

Ujung Arab utawa Jazirah Arab iku jazirah (ujung gedhé) ing Asia Kidul-kulon ana ing simpangan antarané Afrika lan Asia.

Tapel wates pesisir jazirah iki ya iku: ing sisih kidul-kulon Segara Abang lan Lempongan Aqabah; ing kidul-wétan Segara Arab; lan ing sisih wétan-lor Lempongan Oman lan Lempongan Pèrsi. Sacara pulitik, Jazirah Arab dumadi saka nagara-nagara iki:

Sacara géologi, tlatah iki luwih bener disebut Anak Bawana Arab sebab nduwèni plat tektonik dhéwé, ya iku Plat Arab.

Nagara Arab Saudi amèh nyakup kabèh tlatah Jazirah Arab. Racaké, padunung jazirah iki manggon ing Arab Saudi lan Yaman. Jazirah iki ngandhut akèh lenga patra lan minangka panggonan kutha suci Islam, Mekkah lan Madinah, kaloroné ing nagara Arab Saudi. Uni Emirat Arab lan Qatar minangka panggonan stasiun televisi a basa Arab utama kayadéné Al-Jazeera.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ujung_Arab&oldid=1055483"