Éropah Wétan

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Éropah Wétan

Éropah Wétan sacara geografis ya iku tlatah ing bagéan wétan bawana Éropah. Sacara umum kawasan iki dumunung ing antara pagunungan Ural lan Kaukasus sarta tapel wates Rusia kulon, utawa sacara alternatif uga nyakup nagara-nagara sing cedhak karo tapel wates Rusia kulon. Kayadéné bawana, sawijining wewengkon mung arupa konstruksi sosial saéngga aja dipadhakaké karo aspèk fisik sing adhedhasar kriteria abstrak lan netral.

Sajarah[besut | besut sumber]

Frase iki dipigunakaké ing nagara-nagara Kulon kanggo nglompokaké kabèh nagara Éropah sing mauné minangka rezim komunis sing dijuluki Blok Wétan. Konsep Éropah Wétan diperkuat kanthi dominasi ideologi Komunisme lan utamané Uni Soviet sawisé Perang Donya II. Gagasan sawijining "Tirai Wesi" sing misahaké Éropah Kulon lan Wétan minangka pandhangan umum jroning mangsa Perang Dingin iki munculaké wwerna-werna masalah awit konsèp iki gagal kanggo nyakup komplèksé tlatah iki. Contoné, nagara komunis kaya Yugoslavia lan Albania nulak dikuwasani déning Moskwa, ananging bab iki ora digatèkaké déning wong kalangan Kulon.

Sabanjuré, pandhangan yèn Éropah mung dipérang dadi Kulon lan Wétan diyakini pejoratif déning padunung nagara bagéan wétan Éropah, utamané wiwit runtuhé Tembok Berlin lan Komunisme ing Éropah. Padunung nagara bagéan wétan Éropah ora nganggep mèlu tlatah Éropah Wétan, nanging luwih seneng ing grup-grup liya, ya iku Éropah Tengah, lan Skandinavia (ing Éropah Wétan), utawa karo Éropah Kidul. Perlu dicathet yèn nagara bagéan wan sing ora tau nganut ideologi komunis, kayadéné Finlandia ing sisih lor lan Yunani ing kidul, ora tau dikategorèkaké minangka bagéan saka Éropah Wétan, déné sawetara nagara sing dumunung luwih adoh ing kulon nanging ana ing sangisoré pengaruh komunis klebu bagéan Éropah Wétan.

Mula bukané frase "Éropah Wétan" wiwit muncul ing pungkasan iki. Mataun-taun Éropah kabagi dadi poros Lor-Kidul, kanthi nagara-nagara bagéan kidul Mediterania sing nduwèni akèh kamèmperan, lan sisih lor Samodra Atlantik lan Segara Baltik uga nduwèni kamèmperan. Frase "Éropah Wétan" pisanan muncul ing abad kaping-18 lan ke-19, lan dipigunakaké kanggo nggolongaké aréa sing luwih kèri ékonominé saka kabèh Éropah. Kawasan iki didelelng minangka laladan sing ana ing sangisoré kakuwasan pamaréntahan otokratik. Dhéfinisi iki ora cetha, lan akèh nagara sing ora klebu kriteria pandhangan stereotipikal iki.

Éropah Wétan nduwèni hubungan karo wétan lan kulon. Nalika kabèh nagara dipengaruhi kuwat déning agama Katulik utawa Protestan lan nduwèni hubungan sajarah lan budaya raket karo Jerman, Italia, Prancis utawa Skandinavia (umpamané Liga Hanseatik ing Baltik), akèh nagara sing duwé hubungan karo blok Wétan. Rusia dikuwasani déning bangsa Mongol maabad-abad suwéné saéngga konvensi pulitik lan sosialé mèmper karo Rusia. Luwih adoh ing bagéan kidul ana Karajan Ottoman lan Islam sing nduwèni pengaruh kuwat. Nagara-nagara Balkan sarta Hongaria lan Rumania biyèné tau dikuwasani déning bangsa Turki.

Éropah Wétan[besut | besut sumber]

Nagara-nagara di Éropah Wétan, pre_1989

Nagara-nagara yang digolongkan sebagai Éropah Wétan semuanya bekas pecahan Uni Soviet:

Éropah Kidul-wétan/Ujung Balkan[besut | besut sumber]

Definisi iki dijembaraké kanggo nyakup nagara-nagara tilas aliran komunis ing ngisor iki:

Saliyané iku ana uga Yunani lan bagéan Éropah Turki nanging ora nduwèni paham komunis.

Éropah Tengah[besut | besut sumber]

Nagara-nagara Éropah Tengah tilas paham komunis kadhangkala nyakup:

Sadurungé Reunifikasi Jerman, Jerman Wétan kerep digolongak minangka salah siji nagara Éropah Wétan.

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Éropah_Wétan&oldid=1016651"