Newcastle upon Tyne

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kanggo kagunan liya, delengen Newcastle.
Kutha Newcastle upon Tyne
Newcastle
Metropolitan borough & City
Newcastle Quayside & River Tyne viewed from Gateshead
Official logo of Kutha Newcastle upon Tyne
Coat of Arms of the City Council
Julukan: The Toon
Motto: "Fortiter Defendit Triumphans" "Triumphing by brave defence"
Newcastle upon Tyne shown within England
Newcastle upon Tyne shown within England
Koordhinat: 54°58′N 1°36′W / 54.967°N 1.600°W / 54.967; -1.600
Sovereign state United Kingdom
Constituent country England
Region North East England
Ceremonial county Tyne and Wear
Admin HQ Newcastle City Centre
Founded 2nd century
Town charter Henry II
County Corporate 1400
City status 1882
Government
 • Jinis Metropolitan borough, City
 • Governing body Newcastle City Council
 • Lord Mayor Councillor Michael Cookson
Tlatah
 • Metropolitan borough & City 44 sq mi (113 km2)
Cacah jiwa (2011 est.)[1]
 • Metropolitan borough & City 292,200 ([[List of English districts by population|Ranked Cithakan:EnglishDistrictRank]])
 • Métro 879.996 (Tyneside)
1.093.400 (Tyne and Wear)
1.650.000 (Tyne and Wear City Region)
Greenwich Mean Time (UTC+0)
Postcode NE
Kodhe laladan 0191
ISO 3166-2 GB-NET
ONS code 00CJ
OS grid reference Cithakan:Oscoor
NUTS 3 UKC22
Demonym Geordie, Novocastrian
Sana jaringan www.newcastle.gov.uk
Papan Newcastle upon Tyne ing Inggris

Newcastle upon Tyne (biasa disingkat Newcastle), iku kutha lan dhistrik metropolitan ing Tyne and Wear, Inggris. Kutha iki duwé populasi 269.500 jiwa (2004). Senajan mangkono, tangga paling cerak, North Tyneside (kanthi populasi 190.000), South Tyneside (populasi 150.000) lan Gateshead (populasi 200.000) silih gegandhèngan kenceng, lan asring dianggep minangka bagéyan saka kutha Newcastle. Kapapat wewengkon iki, bebarengan karo kutha Sunderland (populasi 270.000), mbentuk wewengkon metropolitan county Tyne & Wear.

Miturut sajarahé, wong sing asalé Newcastle disebut sacara formal, utamané déning wong njaba minangka Novocastrians. Nanging, sebutan Geordie luwih akèh dipigunakaké saiki minangka sebutan informal lan akrab kanggo padunung Newcastle, saliyané uga dipigunakaké kanggo nyebut wong Tyneside sacara umum. Wong-wong sing manggon ing kawasan North East (lor-wétan Inggris) ora perduli yèn diundang Geordies, nanging wong njaba biasané ora mbédakaké, lan nyebut kabèh laladan iku minangka Geordieland.

Warga misuwur[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Cacad sitiran: Tag <ref> ora absah; ora ditemokaké tèks kanggo ref mawa jeneng pop