Glasgow

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Titik abang ya iku lokasi Kutha Glasgow.

Glasgow (Glaschu jroning Basa Gaelic; utawa Glesca/Glesga jroning Basa Sekotlan) inggih punika kutha ingkang agèng ing Sekotlan. Kutha punika panggènanè ing Sungai Clyde ing laladan dataran rèndah Sekotlan. Tiyang-tiyang saking Glasglow dipunsèbat Glaswegians;; ing basa inggris, lan "Keelies" lan "Weegies" kaliyan tiyang Sekotlan sanèsipun; Glaswegian ugi inggih punika asma dialek lokal ingkang ngrujuk datèng "Glasgow Patter".

Glasgow ngerembag saking keuskupan Glasgow ing abad pertengahan lan mangke dipundiriaken Universitas Glasglow, ing pundhi nyumbang ing pencerahan Sekotlan. ing abad ing 18, kota punika sampun dados gegayutan utami Éropah ing perdagangan kaliyan Amerika. Kaliyan wontene Revolusi Industri, kota punika lan laladan ing sakubenge dados salah satunggaling pusat teknik pembuatan kapal,[1] dhamel katah kapal ingkang sampun misuhur. Glasgow ugi dipunmangertosi dados Kota Kedua saking Britania Raya ing zaman Victoria.[2] Sapunika, inggih punika salah satunggaling saking 20 pusat perekonomian ing Éropah lan panggenane ing pundhi katah tiyang Sekotlan berbisnis.[3]

Ing pungkasan abad ke 19 lan ing wiwit abad ke 20, populasi Glasgow ningkataken ngelangkungi 1 juta [4], lan inggih punika kota ingkang ageng kaping papat ing Éropah, sak sampune London, Paris lan Berlin [5]. Ing taun 1960, kedadosan relokasi kota enggal ing jawi punika, dipunikati kaliyan kesuksesan perubahan ingkang sampun ngurangi populasi Glasgow dados 629,501[6] walaupun 1,749,154[7] jiwa tinggal ing laladan konurbansi ingkang ngelilingi kota, adedasar sensus ing taun 2001.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tahun-tahun sebelumnya telah terlihat regenerasi sungai Clyde. Salmon dan kehidupan air lainnya kembali ke sungai Clyde.

Menawi laladan Glasgow dipunginaaken dados perkemahan amargi lepenipun Clyde nyediakaken laladan ingkang sae kangge mancing, ingkang nyebapake Glasgow dados kota ingkang wigati asalipun saking sebuah keuskupan ingkang ageng ing donya punika ing Sekotlan ing abad kaping kalih. Glasgow dados wigati ing abad ke 12 dados panggenan keuskupan, dipunatur déning Raja David I lan Uskup Glasgow, John Chaplain. sampun wonten laladan religius ingkang langkung wiwit ing taun ingkang sami ing pundhi boten dipunmangertosi . Miturut tradisi ingkang dipunrugiaken, panggenan punika dipundiriaken déning Santo Mungo. Keuskupan punika dados salah satunggaling keuskupan ingkang ageng lan ingkang misuhur ing Kerajaan Sekotlan, mbeta asma lan kekayaan dateng kota punika. Suatu waktu ing antawisipun taun 1175 lan 1178, posisi punika dipundamel langkung tebih saat Uskup Joeclin nampa statis Kota kangge laladan punika saking William si Singa, ndamel perkemahan punika dipunrembakaken kaliyan mupangatipun saking monopoli perdagangan lan jaminan legal sanesipun. ing wekdal punapa ing antawisipun taun 1189 lan 1195, status kota punika dipuntambah kaliyan wontene pekan raya tahunan, ingkang tasih wonten ngantos dinten punika lan dipuntepang kaliyan asma Pekan Raya Glasgow.

Glasgow ngerembag langkung sae, lan dipundirikake Universitas Glasgow ing taun 1451 lan peningkatan keuskupan dados keuskupan agung ing taun 1942 ningkatkan status pendidikan lan religius kota punika. Pada abad ke 16, Glasgow dados wigati ing gegayutanipun perdagangan internasional nuju Amerika, utaminipun perobahan saking tembakau, kapas lan gendhis. katah jalan-jalan Glasgow, kalebet Jalan Glassford lan Jalan Buchanan, dipunasmani sak sampunipun pedagang lokal tembakau ingkag dados misuhur saking benda ingkang gadahi reganing dipunproduksi déning budak ing India Barat Inggris.[8]

Cathetan suku[besut | besut sumber]