Glasgow

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Titik abang ya iku lokasi Kutha Glasgow.

Glasgow (Glaschu sajeroning Basa Gaelic; utawa Glesca/Glesga sajeroning Basa Sekotlan) inggih punika kutha ingkang ageng ing Sekotlan. Kutha punika panggènanè ing Sungai Clyde ing laladan dataran rèndah Sekotlan. Tiyang-tiyang saking Glasglow dipunsebat Glaswegians;; ing basa inggris, lan "Keelies" lan "Weegies" kaliyan tiyang Sekotlan sanèsipun; Glaswegian ugi inggih punika asma dhialèk lokal ingkang ngrujuk datèng "Glasgow Patter".

Glasgow ngerembag saking keuskupan Glasgow ing abad pertengahan lan mangke dipunyasa Universitas Glasglow, ing pundhi nyumbang ing pencerahan Sekotlan. ing abad ing 18, kutha punika sampun dados gegayutan utami Éropah ing perdagangan kaliyan Amérika. Kaliyan wontene Revolusi Industri, kutha punika lan laladan ing sakiteré dados salah satunggaling pusat tèhnik pembuatan kapal,[1] dhamel kathah kapal ingkang sampun misuwur. Glasgow ugi dipunmangertosi dados Kota Kedua saking Britania Raya ing jaman Victoria.[2] Sapunika, inggih punika salah satunggaling saking 20 pusat perekonomian ing Éropah lan panggenane ing pundhi kathah tiyang Sekotlan berbisnis.[3]

Ing pungkasan abad ke 19 lan ing wiwit abad ke 20, populasi Glasgow ningkataken ngelangkungi 1 juta [4], lan inggih punika kutha ingkang ageng kaping papat ing Éropah, sak sampune London, Paris lan Berlin [5]. Ing taun 1960, kadadosan relokasi kutha énggal ing jawi punika, dipunikati kaliyan kesuksesan owah-owahan ingkang sampun ngurangi populasi Glasgow dados 629,501[6] walaupun 1,749,154[7] jiwa tinggal ing laladan konurbansi ingkang ngubengi kutha, adhedhasar sensus ing taun 2001.

Sajarah[besut | besut sumber]

Tahun-taun sebelumnya telah terlihat regenerasi sungai Clyde. Salmon dan panguripan air lainnya kembali ke sungai Clyde.

Manawi laladan Glasgow dipun-ginakaken dados perkemahan amargi lepenipun Clyde nyediakaken laladan ingkang saé kanggé mancing, ingkang nyebapake Glasgow dados kutha ingkang wigati asalipun saking sebuah keuskupan ingkang ageng ing donya punika ing Sekotlan ing abad kaping kalih. Glasgow dados wigati ing abad ke 12 dados panggènan keuskupan, dipunatur déning Raja David I lan Biskop Glasgow, John Chaplain. sampun wonten laladan religius ingkang langkung wiwit ing taun ingkang sami ing pundhi boten dipunmangertosi. Miturut tradisi ingkang dipunrugiaken, panggènan punika dipunyasa déning Santo Mungo. Keuskupan punika dados salah satunggaling keuskupan ingkang ageng lan ingkang misuwur ing Karajan Sekotlan, mbeta asma lan kekayaan dateng kutha punika. Suatu waktu ing antawisipun taun 1175 lan 1178, posisi punika dipundamel langkung tebih saat Biskop Joeclin nampa statis Kota kanggé laladan punika saking William si Singa, ndamel perkemahan punika dipunrembakaken kaliyan mupangatipun saking monopoli perdagangan lan jaminan legal sanèsipun. ing wekdal punapa ing antawisipun taun 1189 lan 1195, status kutha punika dipuntambah kaliyan wontene pekan raya tahunan, ingkang taksih wonten ngantos dinten punika lan dipuntepang kaliyan asma Pekan Raya Glasgow.

Glasgow ngerembag langkung saé, lan dipundirikake Universitas Glasgow ing taun 1451 lan peningkatan keuskupan dados keuskupan agung ing taun 1942 ningkatkan status pendidikan lan religius kutha punika. Pada abad ke 16, Glasgow dados wigati ing gegayutanipun perdagangan internasional nuju Amérika, mliginipun perobahan saking tembakau, kapas lan gendhis. kathah jalan-jalan Glasgow, kalebet Jalan Glassford lan Jalan Buchanan, dipunnamani sak sampunipun pedagang lokal tembakau ingkag dados misuwur saking benda ingkang gadhah reganing dipunproduksi déning budak ing India Barat Inggris.[8]

Cathetan suku[besut | besut sumber]