Namibia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Republic of Namibia
Gendéra Lambang nagara
Motto: Unity, Liberty, Justice
(Inggris: "Persatuan, Kabebasan, Keadilan")
Antem: Namibia, Land of the Brave
Kutha krajan
lan paling gedhé
Windhoek
Basa resmi Inggris1
Papréntahan Républik
Kamardikan
 •  Water (%) bisa dihiraukan
Cacah jiwa
 •  2006 estimate 1.830.330 (141)
 •  - census -
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$13,35 miliar (127)
 •  Per kapita US$6.449 (91)
Valuta Dolar (NAD)
Wilayat wektu (UTC+1)
 •  Summer (DST)  (UTC+2)
Kodhé celuk 264
TLD Internèt .na
1 Mayoritas padunung kulit putih nganggo basa Jerman utawa Afrikaans. Kaloroné ora dadi basa resmi manèh wiwit Namibia mardika taun 1990.

Républik Namibia iku nagara ing Afrika bagéyan kulon-lor, ing pesisir Atlantik. Negeri iki wewatesan karo Angola lan Zambia ing sisih lor, Botswana ing sisih wétan, lan Afrika Kidul ing sisih kidul. Namibia mardika saka Afrika Kidul taun 1990 saéngga dadi salah siji nagara paling enom ing donya. Kutha krajané ya iku Windhoek.

Namibia kapérang dadi 13 wewengkon: Caprivi, Erongo, Hardap, Karas, Kavango, Khomas, Kunene, Ohangwena,Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto, lan Otjozondjupa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng nagara iki njupuk saka jeneng segara wedhi Ara-ara Namib, sing dianggep segara wedhi paling tuwa ing donya.[1] Sadurungé kamardikan ing taun 1990, tlatah iki ditepungi minangka Afrika Kidul-kulon Jerman (Deutsch-Südwestafrika), banjur Afrika Kidul-kulon, nuduhaké panjajahan kolonial Jerman (sacara tèknis makili Kakaisaran Inggris).

Dhémografi[besut | besut sumber]

! Katrangan ingkang langkung jangkep saged dipunpriksani wonten ing artikel utami prakawis Demografi Namibia.

Watara 75% rakyat Namibia manggon ana ing padésan lan 25% manggon ing laladan urban utawa ing kutha.[2] Ètnis kulit ireng ana 90% populasi lan wong kulit putih sekitar 7%.[2] Klompok masarakat kulit ireng Namibia kapérang dadi pirang-pirang klompok etnis. Populasi kang paling gedhé ya iku suku Ovambo.[2] Suku Ovambo duwèni persèntase ngancik separo populasi Namibia.[2] Wong-wong mau manggon ing bageyan lor, cedhak tapel wates karo Angola kang diarani Ovamboland utawa Ovambo.[3] Suku-suku kang manggon ing laladan lor liyané ya iku Kavango, kang manggon ana ing panggonan saubengé Kali Okavango.[3] Suku Caprivi manggon ing sisih wétan.[3] Déné suku Damara lan Herero manggon ing tlatah sisih tengah Namibia.[3] Suku Bushmen (San) lan Tswana manggon ing laladan tapel wates sisih wetan.[3] Rong klompok masarakat kang campuran diarani Suku Baster lan Suku Nama manggon ing sisih kidul.[3] Wong kulit putih Namibia ya iku wong saka Afrika Kidul ya iku ètnis keturunan Walanda, Inggris lan Jerman.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Namib desert (AT1315) World Wide Fund for Nature site on the Namib Desert
  2. ^ a b c d The World Book Encyclopedia. World Book, Inc. 2006. p. 7. ISBN 0-7166-0106-0. 
  3. ^ a b c d e f g The World Book Encyclopedia - N, Volume 14. World Book, Inc., USA. 1986. pp. 8a. ISBN 0-7166-0086-2. 

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Wikivoyage   Pirsani pandhuan wisata Namibia ing Wikivoyage


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Namibia&oldid=1056154"