Namibia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Republic of Namibia
Patakaning Namibia
Pataka
Aditamènging Namibia
Aditamèng
Cihnabrawit: Unity, Liberty, Justice
(Inggris: "Persatuan, Kabebasan, Keadilan")
Gunagita: Namibia, Land of the Brave
Dunungpenering Namibia
Kuthagara
lan brehakutha
Windhoek
JawatbasaInggris1
PapréntahanRépublik
Kamardikan
• Banyu (%)
bisa dihiraukan
Population
• Pikira-kira 2006
1.830.330 (141)
• Cacahjiwa -
-
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$13,35 miliar (127)
• Saben wong
US$6.449 (91)
ArtacihnaDolar (NAD)
Laladan wektuUTC+1
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+2
Durawadasandi264
Nagarasandigreha.na
1 Mayoritas sing ndunungi kulit putih nganggo basa Jerman utawa Afrikaans. Kaloroné ora dadi basa resmi manèh wiwit Namibia mardika taun 1990.

Républik Namibia iku nagara ing Afrika pérangan kulon-lor, ing pasisir Atlantik. Negeri iki wewatesan karo Angola lan Zambia ing sisih lor, Botswana ing sisih wétan, lan Afrika Kidul ing sisih kidul. Namibia mardika saka Afrika Kidul taun 1990 saéngga dadi salah siji nagara paling enom ing donya. Kutha krajané yaiku Windhoek.

Namibia kapérang dadi 13 wewengkon: Caprivi, Erongo, Hardap, Karas, Kavango, Khomas, Kunene, Ohangwena,Omaheke, Omusati, Oshana, Oshikoto, lan Otjozondjupa.

Sajarah[besut | besut sumber]

Jeneng nagara iki njupuk saka jeneng segara wedhi Ara-ara Namib, sing dianggep segara wedhi tuwa dhéwé ing donya.[1] Sadurungé kamardikan ing taun 1990, tlatah iki ditepungi minangka Afrika Kidul-kulon Jerman (Deutsch-Südwestafrika), banjur Afrika Kidul-kulon, nuduhaké panjajahan kolonial Jerman (kanthi tèknis makili Kakaisaran Inggris).

Dhémografi[besut | besut sumber]

Watara 75% rakyat Namibia manggon ana ing padésan lan 25% manggon ing laladan urban utawa ing kutha.[2] Ètnis kulit ireng ana 90% populasi lan wong kulit putih sakiwa-tengené 7%.[2] Golongan masarakat kulit ireng Namibia kapérang dadi pirang-pirang golongan ètnis. Populasi kang gedhé dhéwé yaiku suku Ovambo.[2] Suku Ovambo duwèni persèntase ngancik separo populasi Namibia.[2] Wong-wong mau manggon ing pérangan lor, cedhak tapel wates karo Angola kang diarani Ovamboland utawa Ovambo.[3] Suku-suku kang manggon ing laladan lor liyané yaiku Kavango, kang manggon ana ing panggonan saubengé Kali Okavango.[3] Suku Caprivi manggon ing sisih wétan.[3] Déné suku Damara lan Herero manggon ing tlatah sisih tengah Namibia.[3] Suku Bushmen (San) lan Tswana manggon ing laladan tapel wates sisih wétan.[3] Rong golongan masarakat kang campuran diarani Suku Baster lan Suku Nama manggon ing sisih kidul.[3] Wong kulit putih Namibia yaiku wong saka Afrika Kidul yaiku ètnis keturunan Walanda, Inggris lan Jerman.[3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Namib desert (AT1315) World Wide Fund for Nature site on the Namib Desert
  2. a b c d The World Book Encyclopedia. World Book, Inc. 2006. kc. 7. ISBN 0-7166-0106-0.
  3. a b c d e f g The World Book Encyclopedia - N, Volume 14. World Book, Inc., USA. 1986. kc. 8a. ISBN 0-7166-0086-2.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]