Zambia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Republic of Zambia
Gendéra Lambang nagara
Sesanti: One Zambia, One Nation
(Inggris: "Siji Zambia, Siji Bangsa")
Antem: Stand and Sing of Zambia, Proud and Free
Kutha krajan
lan paling gedhé
Lusaka
Basa resmi Inggris
Papréntahan Républik
 •  présidhèn Edgar Lungu
 •  Wakil présidhèn Inonge Wina
Kamardhikan
 •  Banyu (%) 1%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2006 11.635.204 (71)
 •  Cacah sirah 2003 9.582.418
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$9,85 miliar (136)
 •  Per kapita US$870 (180)
Valuta Kwacha (ZMK)
Zona wektu (UTC+2)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+2)
Kodhé bèl 260
TLD Internèt .zm

Zambia, resminé aran Republik Zambia, ya iku nagara kang kinupengan dharatan kang manggon ing Afrikah Kidul-Tengah[1] (sapérangan sumber manggonaké Zambia ing Afrikah Wétan[2]). Nagara iki wewatesan ing sisih lor karo Républik Dhémokratik Kongo, Tanzania ing sisih lor-wétan, Malawi ing sisih wétan, Mozambik, Zimbabwé, Botswana, lan Namibia ing sisih kidul, lan Angola ing sisih kulon.

Kutha krajané nagara iki Lusaka, kang manggon ing sisih tengah rada kidul wewengkoné. Kang ndunungi nagara iki akèh-akèhé manggon ing kiwa-tengené Lusaka ing sisih kidul lan Provinsi Copperbelt nganti lor-kulon, kang dadi laladan punjeré ékonomi nagara iki.

Géografi[besut | besut sumber]

Zambia ya iku nagara ing Afrika sisih kidul kanthi iklim tropis awujud dhataran dhuwur (gunung lang èrèng) lan kali. Nagara iki duwéni jembar 752.614 km2, nagara jembar ing donya kaping 39, luwih rada cilik saka Cilé. Nagara iki manggon antara garis lintang kidul 8° lan 18°, lan garis bujur wétan 22° and 34°.

Iklim[besut | besut sumber]

Zambia kapernah ing tengahé buwana Afrika, kang manggon 1000-1600 mèter ing sadhuwuré banyu segara. Dhuwur rata-rata ya iku 1200 m lan duwéni iklim kang sedhengan. Iklim Zambia ya iku tropis. Miturut iklim Köppen, sakèh-akèhé iklim nagara iki ya iku subtropis lembab utawa tropis teles lan garing, lan sithik laladan iklim stepa rada garing ing kidul-kulon lan ing sadawané èrèngé Zambezi.

Ana loro usum ing nagara iki, ya iku usum udan (Novèmber nganti April) kaya usum panas, lan usum garing (Mèi/Juni nganti Oktobèr/Novèmber) kaya usum salju. Usum garing dipérang minangka usum garing adhem (Mèi/Juni nganti Agustus), lan usum garing panas (Sèptèmber nganti Oktober/Novèmber). Perbawa dhuwuré panggon, nyebabaké negara iki duwé iklim subtropis kang luwih kepénak saka kahanan iklim tropis kang adhem ing sasi Mèi nganti Agustus. Negara iki duwé suhu rata-rata saben sasiné ya iku sadhuwuré 20°C (68 °F) ing sakèhé nagara iki ing wolung sasi utawa luwih ing saben taun.

Dhémografi[besut | besut sumber]

Miturut sènsus Zambia ing 2010, Zambia duwé padunung 13.092.666 cacah jiwa. Zambia duwéni manéka golongan bangsa ya iku 73. Nalika panjajahan Inggris, antara 1911 lan 1963, nagara iki narik wong saka Éropah lan Indian, kang teka sacara mligi minangka pegawé.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ "Zambia". Encyclopædia Britannica, Inc. Dijupuk 31 May 2018. 
  2. ^ "United Nations Statistics Division- Standard Country and Area Codes Classifications (M49)". Unstats.un.org. 31 August 1999. Dijupuk 31 May 2018.