Menyang kontèn

Somalia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Soomaaliya
Gendéraning Somalia
Gendéra
Aditamènging Somalia
Aditamèng
Motto: 
Gunagita: Lagu Kabangsan Somalia
Dunungpenering Somalia
Kuthagara
lan Kutha paling gedhé
Mogadishu
JawatbasaSomali
PapréntahanPamaréntahan Transisi
Kamardikan
• Banyu (%)
1,6%
Population
• Pikira-kira 2005
8.591.629 (87)
• Cacahjiwa 1975
~ 3.300.000
GKK  (ITK)Pikira-kira 2005
• Gunggung
US$4,59 miliar (153)
• Saben wong
US$600 (190)
ArtacihnaShilling (SOS)
Laladan wektuUTC+3
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+3
Kodhé bèl252
TLD internèt.so

Somalia (basa Somali: Soomaaliya; basa Arab: الصومال, As-Sumal), biyèn jenengé Républik Dhémokratik Somali, iku nagara ing pasisir Afrika Wétan kang ana kanthi de jure. Somalia ora ndarbèni otoritas pamaréntah pusat kang diakoni, ora ana mata uang nasional utawa ciri-ciri liya kang magepokan karo siji nagara kang duwé kadhaulatan. Otoritas kanthi de facto ana ing tangan pamaréntah kang ora diakoni, yaiku Somaliland, Puntland lan gembong militan cilik kang padha memusuhan, lan kateluné mimpin papréntahan oposisi.

Pulitik[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pulitik Somalia
.

Somalia ora ndarbèni pamaréntah nasional kang efektif. Ing sisih kulon-lor, ana pamisahan Républik Somaliland. Ing sapérangan liyané ana sawatara warlord, yaiku Puntland lan Somalia Kidul-Kulon. Pamaréntahan kang diakoni donya internasional yaiku "Pamaréntahan Transisi Nasional", wiwitané dibawahi Abdulkassim Salat Hassan, kang ngontrol mung sabagéan saka Mogadishu, kutha krajan Somalia.

Tanggal 10 Oktober 2004 Mahamantri Somalia kapilih Abdullahi Yusuf Ahmed, Présidhèn Puntland, dadi Présidhèn sabanjuré. Amarga kaanan kaco ing Mogadishu, pamilihan dianakakén ing pusat ulah raga ing Nairobi, Kenya. Yusuf kapilih Présidhèn transisional déning parlemen transisional Somalia. Dhèwèké menangaké 189 saka 275 swara Parlemen. Sesi Parlemen uga dianakaké ing nagara tangga Kenya. Pamaréntahané diakoni déning akêh nagara Barat minangka panguwasa legal nagara mau, sanadyan otoritas aktualé isih dadi pitakonan.

Akèh organisasi pulitik cilik liyané kang dhedhasar klan kang kawangun wiwit pamilihan Présidhèn anyar, padha golèk (format) pulitik kang bébas-marga (kaya déné Front Somali Bersatu).

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Artikel utama: Laladan-laladan ing Somalia

Somalia kapérang dadi 18 gobolka (laladan):

Deleng uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]