Somalia

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Soomaaliya
Gendéra Lambang nagara
Motto: 
Antem: Lagu Kabangsan Somalia
Kutha krajan
lan paling gedhé
Mogadishu
Basa resmi Somali
Papréntahan Pamaréntahan Transisi
Kamardikan
 •  Banyu (%) 1,6%
Cacah jiwa
 •  Rantaman 2005 8.591.629 (87)
 •  Cacah sirah 1975 ~ 3.300.000
GDP  (PPP) Rantaman 2005
 •  Gunggung US$4,59 miliar (153)
 •  Per kapita US$600 (190)
Valuta Shilling (SOS)
Zona wektu (UTC+3)
 •  Mangsa Panas (DST)  (UTC+3)
Kodhé bèl 252
TLD Internèt .so

Somalia (basa Somali: Soomaaliya; basa Arab: الصومال, As-Sumal), biyèn jenengé Républik Dhémokratik Somali, iku nagara ing pesisir Afrika Wétan kang ana sacara de jure. Somalia ora ndarbèni otoritas pamaréntah pusat kang diakoni, ora ana mata uang nasional utawa ciri-ciri liya kang magepokan karo sawijining nagara kang nduwèni kadhaulatan. Otoritas sacara de facto ana ing tangan pamaréntah kang ora diakoni, ya iku Somaliland, Puntland lan gembong militan cilik kang padha memusuhan, lan kateluné mimpin pamaréntahan oposisi.

Pulitik[besut | besut sumber]

Artikel utama: Pulitik Somalia

Somalia ora ndarbèni pamaréntah nasional kang efektif. Ing sisih kulon-lor, ana pamisahan Républik Somaliland. Ing sapérangan liyané ana sawetara warlord, ya iku Puntland lan Somalia Kidul-Kulon. Pamaréntahan kang diakoni dunia internasional ya iku "Pamaréntahan Transisi Nasional", wiwitané dipimpin déning Abdulkassim Salat Hassan, kang ngontrol mung sabagéan saka Mogadishu, kutha krajan Somalia.

Tanggal 10 Oktober 2004 Perdana Mentri Somalia kapilih Abdullahi Yusuf Ahmed, Presiden Puntland, dadi Presiden sabanjuré. Amarga kahanan kaco ing Mogadishu, pamilihan dianakakén ing pusat ulah raga ing Nairobi, Kenya. Yusuf kapilih Presiden transisional déning parlemen transisional Somalia. Dhèwèké menangaké 189 saka 275 swara Parlemen. Sesi Parlemen uga dianakaké ing nagara tangga Kenya. Pamaréntahané diakoni déning akêh nagara Barat minangka panguwasa legal nagara mau, senadyan otoritas aktualé isih dadi pitakonan.

Akèh organisasi pulitik cilik liyané kang adhedhasar klan kang kawangun wiwit pamilihan Presiden anyar, padha golèk (format) pulitik kang bebas-marga (kaya déné Front Somali Bersatu).

Pamérangan administratif[besut | besut sumber]

Artikel utama: Laladan-laladan ing Somalia

Somalia kabagi jroning 18 gobolka (laladan):

Delengen uga[besut | besut sumber]

Pranala jaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Somalia&oldid=1052728"