Banaadir

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Benaadir
Xamar
Xamar Cadde
Wewengkon
Sesawangan ing Mogadishu
Sesawangan ing Mogadishu
Peparab: Xamar Cadde
Sesanti: Xamar Cadde iyo Xeebta Liido
Pernahé ing Somalia.
Pernahé ing Somalia.
Koordhinat: 2°2′59″N 45°15′44″E / 2.04972°N 45.26222°E / 2.04972; 45.26222Koordhinat: 2°2′59″N 45°15′44″E / 2.04972°N 45.26222°E / 2.04972; 45.26222
Nagara  Somalia
Kutha krajan Mogadishu
Pamaréntahan
 • Jinis Féderal
 • Gubernur Thabit Abdi Mohammed
Laladan
 • Gunggung 370 km2 (140 sq mi)
Cacah warga (2017)
 • Gunggung 3,425,000
Zona wektu EAT (UTC+3)

Banaadir (Somali: Banaadir, Arab: بنادر‎‎) iku wewengkon (gobol) ing pérangan kidul Somalia.[1] Mogadishu, kutha krajan Banaadir, uga minangka kutha krajan Somalia. Banaadir wewatesan karo Samudra Hindia lan wewengkon Somalia liyané kaya ta Shabeellaha Dhexe lan Shabeellaha Hoose. Sanajan wewengkon iki minangka wewengkon administratif sing paling cilik ing Somalia, nanging wewengkon iki duwé cacah jiwa sing paling akèh, ya iku diwatara ana 1.650.227 wong (kalebu wong cacah 369.288 minangka pengungsi internal) ing taun 2014.[2] Jeneng wewengkon iki dikira asalé saka tembung Bandari (tegesé pelabuhan) utawa Banaderi (pelabuhan ing saloré Barawa lan Mogadishu).

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "Somalia". The World Factbook. Langley, Virginia: Central Intelligence Agency. Dijupuk 23 March 2015. 
  2. "Population Estimation Survey 2014 for the 18 Pre-War Regions of Somalia" (PDF). United Nations Population Fund. Dijupuk 23 October 2016.