Shabeellaha Hoose

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Lokasi Shabeellaha Hoose ing Somalia

Shabele Ngisor (Basa Somali: Shabeellaha Hoose) iku sawijining laladan administratif (gobolka) ing Somalia Kidul. Nganti taun 1984, nalika laladan iku diwangun manèh, tlatah iki bagéan saka laladan Benadir lan kutha krajané ya iku Mogadishu, nanging saiki kutha krajané Marka.

Shabeellaha Hoose wewatesan karo laladan Banaadir, Shabeellaha Dhexe, Hiiraan, Bay, Middle Juba lan Samudra Hindia. Sawisé Mogadishu, tlatah iki minangka tlatah kang paling padhet padunungé ing Somalia.

Tlatah iki dijenengké saka jeneng Kali Shebelle, kang mili liwat ing kana.

Basa-basa[besut | besut sumber]

Sacara linguistik, tlatah iki minangka tlatah kang paling manéka warna dhialèk basa Somaliné. Mayoritas padunung wicara nganggo dhialèk May-May versi Digil saka tlatah Dhoobey. Uga dianggo ing tlatah iki dhialèk Af Jido, Af Garre, Af Tuni, Af Reer Marka lan Af Reer Barawe, uga dhialèk standard Maha Tiri Somali lan May-May saka Mirifle.

Distrik[besut | besut sumber]

Klan-klan[besut | besut sumber]

Klan Rahanweyn (Digil & Mirifle)

Klan Hawiye

Klan Dir

Klan liyané