Kénya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Kénya
Motto: Harambee
(Basa Swahili: Ayo nyambut gawé bebarengan)
Lagu kabangsanEe Mungu Nguvu Yetu
(Oh Gusti Pangéran Maha Pancipta)
Ibu kutha
and largest city
Nairobi
Basa resmi Inggris, Swahili
Pamaréntahan Republik Multi Partai
Kamardikan
 -  Banyu (%) 2,3%
Pedunung
 -  2004 estimate 32.021.860 (37)
 -  2002 census 31.138.735
PDB (KKB) 2004 estimate
 -  Total 33.028 (81)
 -  Per capita 390 (151)
Valuta Shilling Kenya (KES)
Zona wektu MSK (UTC+3)
 -  Summer (DST) ora ana (UTC+3)
Kodhe tilpun 254 (005 saka Tanzania lan Uganda)
Internet TLD .ke

Republik Kénya (panulisan jroning basa Inggris lan basa Indonesia: Kenya), iku sawijining negara ing Afrika Wétan sing awatesan karo Etiopia ing lor, Somalia ing wétan, Tanzania ing kidul, Uganda ing kulon, lan Sudan ing lor-wétan. Banjur negara iki nduwé pesisir ing Samodra Hindhia ing sisil kidul-wétan. Kénya nduwé pedunung 32.021.860 jiwa lan ibu kuthané Nairobi.

Kutha gedhé lan pedunungé[sunting | sunting sumber]

Kutha Pedunung
Nairobi 2 940 911
Mombasa 707 400
Nakuru 337 200
Kisumu 273 400
Eldoret 249 100
Nyeri 213 000
Machakos 179 500
Meru 140 900

Demografi[sunting | sunting sumber]

Kenya iu negara sing multi ètnis. Akèh-akèhé pedunung Kénya nguwasani rong basa yaiku basa Inggris lan basa Swahili, uga akèh sing wicara nganggo basa ètnis sukuné.

Klompok ètnik
Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, Afrikan liya 15%, non-Afrikan (Asia, Eropah, lan Arab) 1%
Kutha gedhé 
Nairobi, Mombasa, Kisumu, Nakuru lan Eldoret.

Agama[sunting | sunting sumber]

Agama ing Kénya[1]
religion percent
Kristen
  
45%
Katulik
  
33%
Islam
  
10%
Pedunung asli
  
10%
Liya
  
2%


Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]


Bawana-bawana ing Donya
Asia | Afrika | Amerika: Amérika Lèr - Amérika Kidul | Antartika | Eropah | Australia

(Kapuloan Pasifik ing Oseania mboten mlebet bagéyan saking bawana pundi kémawon)

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kénya&oldid=812631"