Kénya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Républik Kénya
Patakaning Kénya
Pataka
Cihnabrawit: Harambee
(Basa Swahili: Ayo nyambut gawé bebarengan)
Gunagita: Ee Mungu Nguvu Yetu
(Oh Gusti Pangéran Maha Pancipta)
Dunungpenering Kénya
Kuthagara
lan brehakutha
Nairobi
JawatbasaInggris, Swahili
PapréntahanRépublik Multi Parté
Kamardikan
• Banyu (%)
2,3%
Population
• Pikira-kira 2004
32.021.860 (37)
• Cacahjiwa 2002
31.138.735
GKK  (ITK)Pikira-kira 2004
• Gunggung
33.028 (81)
• Saben wong
390 (151)
ArtacihnaShilling Kenya (KES)
Laladan wektuUTC+3 (MSK)
• Mangsa ketiga (AKK)
UTC+3 (ora ana)
Durawadasandi254 (005 saka Tanzania lan Uganda)
Nagarasandigreha.ke

Républik Kénya (panulisan sajeroning basa Inggris lan basa Indonésia: Kenya), iku nagara ing Afrika Wétan kang wewatesan karo Etiopia ing lor, Somalia ing wétan, Tanzania ing kidul, Uganda ing kulon, lan Sudan ing lor-wétan. Banjur nagara iki nduwé pasisir ing Samodra Hindhia ing sisil kidul-wétan. Kénya kang ndunungi 32.021.860 jiwa lan kutha krajané Nairobi.

Kutha gedhé lan kang ndunungi[besut | besut sumber]

Kutha Padunung
Nairobi 2 940 911
Mombasa 707 400
Nakuru 337 200
Kisumu 273 400
Eldoret 249 100
Nyeri 213 000
Machakos 179 500
Meru 140 900

Dhémografi[besut | besut sumber]

Kenya iu nagara kang multi ètnis. Akèh-akèhé kang ndunungi Kénya nguwasani rong basa ya iku basa Inggris lan basa Swahili, uga akèh kang wicara nganggo basa ètnis sukuné.

Golongan ètnik
Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, Afrikan liya 15%, non-Afrikan (Asia, Éropah, lan Arab) 1%
Kutha gedhé
Nairobi, Mombasa, Kisumu, Nakuru lan Eldoret.

Agama[besut | besut sumber]

Agama ing Kénya[1]
religion percent
Kristen
  
45%
Katulik
  
33%
Islam
  
10%
Padunung asli
  
10%
Liya
  
2%


Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

  • Government of Kenya Situs resmi pamaréntah
  • Country Profile saka BBC News
  • Kenya saka Encyclopaedia Britannica
  • "Kenya". The World Factbook. Central Intelligence Agency.
  • Kenya saka UCB Libraries GovPubs
  • Gnome-globe.svg Wikimedia Atlas of Kenya