Basa Swahili

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Swahili (uga disebut Kiswahili) iku sawijining basa Bantu. Basa iki dipigunakaké sacara jembar ing tlatah sub-Sahara Afrika.

Basa Swahili
Kiswahili
Asal  Burundi
 Republik Demokratik Kongo
 Kenya
 Mozambique
 Rwanda
 Tanzania
 Uganda
 Somalia
 Oman
Milton, WI[1]
Panyatur asli
First language: 5–10 million[2]
First and second language: 50+ million[2] (tanpa surya)
Latin, Arab
Status resmi
Basa resmi ing
 Uni Afrika
 Kenya
 Tanzania
 Uganda
Diundhangaké déning Baraza la Kiswahili la Taifa (Tanzania)
Sandi basa
ISO 639-1 sw
ISO 639-2 swa
ISO 639-3 Rupa-rupa:
swa – Swahili (generic)
swc – Congo Swahili
swh – Coastal Swahili

200px      Coastal areas where Swahili or Comorian is the indigenous language,      official or national language,

     and trade language. As a trade language, Swahili extends some distance further to the northwest.

Swahili iku basa ibu wong Swahili (utawa Waswahili) sing manggon ing sisih kidul Somalia nganti sakidulé Mozambik sing wewatesan karo Tanzania. Basa Swahili dipigunakaké déning watara 10.000.000 jiwa minangka basa utama. Panggunaan basa Swahili sumebar ana ing 1.500 km ing sadawaning garis pasisir Afrika Wétan. Swahili uga diajaraké ing universitas-universitas utama ing donya lan sawetara médhia internasional kayai BBC, Voice of America lan Xinhua sing nduwèni program basa Swahili.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Ethnologue list of countries where Swahili is spoken
    Thomas J. Hinnebusch, 1992, "Swahili", International Encyclopedia of Linguistics, Oxford, pp. 99-106
    David Dalby, 1999/2000, The Linguasphere Register of the World's Languages and Speech Communities, Linguasphere Press, Volume Two, pg. 733-735
    Benji Wald, 1994, "Sub-Saharan Africa", Atlas of the World's Languages, Routledge, pp. 289-346, maps 80, 81, 85
  2. ^ a b L Marten, "Swahili", Encyclopedia of Language and Linguistics, 2nd ed., 2005, Elsevier Cacad sitiran: Invalid <ref> tag; name "marten" defined multiple times with different content

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Bausastra lan paramasastra[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Basa_Swahili&oldid=999572"