Départemèn jaban rangkah Prancis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Artikel iki bagéan saka seri bab:
Pamérangan Administratif Prancis

(klebu: Region jaban rangkah)

(klebu: Departemen jaban rangkah)

Komunitas kutha
Komunitas Aglomerasi
Komunitas komun
Klompok ''Aglomerasi'' anyar

Associated communes
Municipal arrondissements

"Kolèktifitas jaban rangkah"
Sui generis kolèktifitas
"Negara jaban rangkah"
Teritori jaban rangkah
Pulo Clipperton

Departemen jaban rangkah (basa Prancis: départements d’outre-mer utawa DOM) iku jeneng kang ditetepaké déning konstitusi taun 1946 saka Républik kapapat Prancis kang diwènèhké marang Koloni Prancis: Guadeloupe, Martinique lan Guyana Prancis ing Karibia, lan Reunion ing Samudra Hindia. Departemen jaban rangkah iki nduwé status pulitik kang padha karo departemen metropolitan lan minangka bagéan integral saka Prancis, kayadéné status Hawai minangka nagara bagéan kang dadi bagéan integral saka Amérika Sarékat. Tlatah iki diwakili jroning Majelis Nasional, Senat lan Dewan Ekonomi lan Sosial, milis siji anggota Parlemen Éropah (MEP), lan uga migunakaké euro minangka mata uang resmi.

Saint Pierre lan Miquelon dadi departemen jaban rangkah ing taun 1976, nanging statusé owah dadi Kolèktifitas jaban rangkah ing taun 1985. Status departemen jaban rangkah iku padha karo status departemen metropolitan, nanging béda karo kolèktifitas jaban rangkah lan Teritori jaban rangkah Prancis.

Pranala jaba[besut | besut sumber]