Mangsa udan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Mangsa udan utawa mangsa rendheng uga mau mangsa teles (Basa Jawa Krama: mangsa jawuh utawa mangsa jawah) ya iku mangsa kang nyebabaké curah udan dadi dhuwur ing salah sijiné tlatah ing donya, kang dibandingaké mangsa-mangsa racaké ing sajeroning wektu kang tetep. Mangsa udan kang ana ing tlatah Indonésia kanthi aran iklim tropis. Sajeroning tèknis météorologi, mangsa udan dianggep titiwanciné yèn curah udan ing telung (3) dasarian kanthi runtut luwih akèh 100 mm per mèter pesagi per dasarian lan ora ana mandhegé. Yèn kahanan iki durung nyukupi naging curah udan wis akèh lan deres kahanan kaya mengkéné bisa diarani mangsa pancaroba. Ing tlatah tropis mangsa udan ganti karo mangsa ketiga (mangsa garing utawa kemarau) lan akèh disebabaké amarga mlakuné srengéngé karo mangsa ketiga (masa garing) lan akèh disebabaké mlakuné semu srengéngé taunan. Mlakuné srengéngè ngowahi péta suhu hawa (udara) lan dasaré lemah lan segara (samudra). Ing wanci béda kang nyebabake suhu dadi konsèntrasi uwab banyu ing awang-awang banjur dadi mangsa udan. asring ana ing bumi kang ngalami peredaran semu Srengéngé.