Mangsa gugur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Wit-witan nalika mangsa gugur ing Marcon, Venesia.

Mangsa gugur iku salah siji saka patang mangsa ing laladan mawa iklim sedheng, mangsa peralihan saka mangsa panas menyang mangsa adhem.

Ing zona iklim sedheng, mangsa gugur iku mangsa ing endi akèh-akèhé tanduran dipanèn utawa dipetik, lan wit deciduous ngrontoké godhong-godhongé. Mangsa iki uga arupa mangsa ing endi dina-dina tambah cendhèk lan adhem (utamané ing latituda lor), lan paningkatan presipitasi ing sapérangan bagéan donya.

Ing wilahan lor bumi, mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 23 September tekan 21 Desember, sauntara ing wilahan kidul bumi mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 21 Maret tekan 21 Juni.

Sacara astronomi, bumi wiwitané saka equinox autumnal lan pungkasané ing titik walik srengéngé. Nanging, meteorologis ngétung sasi-sasi September, Oktober, lan November ing wilahan lor lan Maret, April, lan Mei ing wilahan kidul minangka mangsa gugur. Sawijining pengecualian dhéfinisi iki ditemokaké ing Kalèndher Irlandia, ing kana isih mèlu ubengan Keltik, ya iku mangsa gugur diétung saka sasi-sasi Agustus, September, lan Oktober.

Senajan dina-dina wiwit saya cendhak ing sasi Juli utawa Agustus ing latituda lor lan jroning sasi Januari lan Februari ing kidul, biasané ing sasi September utawa Maret srengéngé lingsir luwih awal.

Ing akèh nagara mangsa semi arupa awal saka taun sekolah, amarga nagara-nagara mau biasané wiwit ing awal September utawa awal Maret gumantung saka latituda.

Pranala njaba[sunting | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mangsa gugur ing Wikimedia Commons.

]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mangsa_gugur&oldid=1016558"