Mangsa gugur

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Wit-witan nalika mangsa gugur ing Marcon, Venesia.

Mangsa gugur iku salah siji saka patang mangsa ing laladan mawa iklim sedheng, mangsa peralihan saka mangsa panas menyang mangsa adhem.

Ing zona iklim sedheng, mangsa gugur iku mangsa ing endi akèh-akèhé tanduran dipanèn utawa dipetik, lan wit deciduous ngrontoké godhong-godhongé. Mangsa iki uga arupa mangsa ing endi dina-dina tambah cendhèk lan adhem (mligi ing latituda lor), lan paningkatan presipitasi ing sapérangan pérangan donya.

Ing wilahan lor bumi, mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 23 September tekan 21 Dhésèmber, sauntara ing wilahan kidul bumi mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 21 Maret tekan 21 Juni.

Sacara astronomi, bumi wiwitané saka equinox autumnal lan pungkasané ing titik walik srengéngé. Nanging, meteorologis ngétung sasi-sasi September, Oktober, lan November ing wilahan lor lan Maret, April, lan Mèi ing wilahan kidul minangka mangsa gugur. Sawijining pengecualian dhéfinisi iki tinemu ing Kalèndher Irlandia, ing kana isih mèlu ubengan Keltik, ya iku mangsa gugur diétung saka sasi-sasi Agustus, September, lan Oktober.

Sanajan dina-dina wiwit saya cendhak ing sasi Juli utawa Agustus ing latituda lor lan sajeroning sasi Januari lan Fèbruari ing kidul, biyasané ing sasi September utawa Maret srengéngé lingsir luwih awal.

Ing akèh nagara mangsa semi arupa awal saka taun sekolah, amarga nagara-nagara mau biyasané wiwit ing awal September utawa awal Maret gumantung saka latituda.

Pranala njaba[besut | besut sumber]

]