Mangsa gugur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wit-witan nalika mangsa gugur ing Marcon, Venesia.

Mangsa gugur iku salah siji saka patang mangsa ing dhaérah mawa iklim sedheng, mangsa peralihan saka mangsa panas menyang mangsa adhem.

Ing zona iklim sedheng, mangsa gugur iku mangsa ing endi akèh-akèhé tanduran dipanèn utawa dipetik, lan wit deciduous ngrontoké godhong-godhongé. Mangsa iki uga arupa mangsa ing endi dina-dina tambah cendhèk lan adhem (utamané ing latituda lor), lan paningkatan presipitasi ing sapérangan bagéan donya.

Ing wilahan lor bumi, mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 23 September tekan 21 Desember, sauntara ing wilahan kidul bumi mangsa gugur diwiwiti udakara tanggal 21 Maret tekan 21 Juni.

Sacara astronomi, bumi wiwitané saka equinox autumnal lan pungkasané ing titik walik srengéngé. Nanging, meteorologis ngétung sasi-sasi September, Oktober, lan November ing wilahan lor lan Maret, April, lan Mei ing wilahan kidul minangka mangsa gugur. Sawijining pengecualian dhéfinisi iki ditemokaké ing Kalèndher Irlandia, ing kana isih mèlu ubengan Keltik, yaiku mangsa gugur diétung saka sasi-sasi Agustus, September, lan Oktober.

Senajan dina-dina wiwit saya cendhak ing sasi Juli utawa Agustus ing latituda lor lan jroning sasi Januari lan Februari ing kidul, biasané ing sasi September utawa Maret srengéngé lingsir luwih awal.

Ing akèh negara mangsa semi arupa awal saka taun sekolah, amarga negara-negara mau biasané wiwit ing awal September utawa awal Maret gumantung saka latituda.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Mangsa gugur ing Wikimedia Commons.

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon. ]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mangsa_gugur&oldid=829112"