Kutha Mèksiko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Mexico City)
Coat of Mexico City since 1523.

Kutha Mèksiko utawa (basa Spanyol: Ciudad de México, Inggris Mexico City), iku kutha krajan sekaligus kutha paling gedhé ing Meksiko. Padunungé gunggung 19.500.000 jiwa (wewengkon metropolitan).

Sajarah[besut | besut sumber]

Kaum Aztec manggon ing lembah Meksiko sawisé ndeleng tandha sing mènhi jani ya iku ananè manuk élang sing méncok ing wit kaktus, mangan ula sing banjur dadi bagéyan wigati saka gendéra Meksiko. Ana watara 100.000 padunung ing taun 1519, nalika wong Spanyol, sing dipimpin déning Hernando Cortes, teka kanggo naklukaké kuth iki. Cortes ngalahaké raja Aztec Montezuma, ngratakaké kutha Aztec ing taun 1521 lan mbangun sawijining kutha Spanyol ing saknduwuring reruntuhan. Kanggoné Spanyol, Mexico City utawa Ciudad de México dadi pamukiman paling wigati ing bawana Amérika, kanthi yurisdiksi ngalor nganti tumeka apa sing saiki diarani wewengkon Amérika Sarékat lan ngidul nganti tekan Panama.

Bibiliografi[besut | besut sumber]

  • Beckner, Chrisanne, dan Soetrisno, Eddy. 2001. Buku Pintar 100 Kota Besar Bersejarah di Dunia, Jakarta: Ladang Pustaka dan Intimedia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutha_Mèksiko&oldid=977145"