Kutha Mèksiko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Mexico City)
Kutha Mèksiko
Ciudad de México  (Spanyol)
Kutha krajan
Saka ndhuwur lan kiwa: Malaikat Kamardikan, Katedral Metropolitan Kota Meksiko, Paseo de la Reforma, Torre Latinoamericana, Istana Nasional , Parque La Mexicana ing Santa Fe, Monumento a la Revolución, Kastil Chapultepec, Palacio de Bellas Artes lan Paseo de la Reforma
Coat of arms of Kutha Mèksiko
Lambang
Official logo of Kutha Mèksiko
Government logo
Peparab: CDMX
Sesanti: La Ciudad de los Palacios
(The City of Palaces)
Mexico City within Mexico
Mexico City within Mexico
Masalah Lua ing Modhul:Location_map larik 501: Unable to find the specified location map definition. Neither "Module:Location map/data/Mexico" nor "Template:Location map Mexico" exists.Location within Mexico
Koordhinat: 19°26′N 99°8′W / 19.433°N 99.133°W / 19.433; -99.133Koordhinat: 19°26′N 99°8′W / 19.433°N 99.133°W / 19.433; -99.133
CountryMexico
Founded
  • 13 Maret 1325; 697 taun kapungkur (1325-03-13):
    Mexico-Tenochtitlan[1]
  • 13 Agustus 1521; 501 taun kapungkur (1521-08-13):
    Ciudad de México[2]
  • 18 Novèmber 1824; 198 taun kapungkur (1824-11-18):
    Distrito Federal[3]
  • 29 Januari 2016; 6 taun kapungkur (2016-01-29):
    Ciudad de México[4]
Diyasa
Pamaréntahan
 • MayorMORENA Claudia Sheinbaum
 • Senators[5]
 • Deputies[6]
Laladan[7][b]
 • Gunggung1,485 km2 (0,573 sq mi)
 Ranked 32nd
Élepasi2,240 m (7,349 ft)
Highest elevation[8] (Ajusco)3.930 m (12,890 ft)
Cacah warga (2020)[9]
 • Gunggung9,209,944
 • Urut pepadhet2nd
 • Pepadhet6,2/km2 (16/sq mi)
 • Tataran pepadhet1st
 • Metro area21,804,515
Zona wektuCST (UTC−06:00)
 • Usum panas (DST)CDT (UTC−05:00)
Postal code00–16
Area code55/56
Kodhe ISO 3166MX-CMX
Patron SaintPhilip of Jesus (Spanyol: San Felipe de Jesús)
HDIIncrease0.897 Very High[10]
GDP (Nominal)$266 billion[11]
Situs wèbwww.cdmx.gob.mx (in Spanish)
Jeneng resmiHistoric center of Mexico City, Xochimilco and Central University City Campus of the UNAM
JinisCultural
Wewatoni, ii, iii, iv, v
Kadhapuk1987, 2007 (11th, 31st sessions)
Angka412, 1250
State PartyMexico
RegionLatin America and the Caribbean
^ b. Area of Mexico City that includes non-urban areas at the south


Coat of Mexico City since 1523.

Kutha Mèksiko utawa (basa Spanyol: Ciudad de México, Inggris Mexico City), iku kutha krajan sisan kutha gedhé dhéwé ing Meksiko. Sing ndunungi gunggung 19.500.000 jiwa (wewengkon metropolitan).

Sajarah[besut | besut sumber]

Kaum Aztec manggon ing lembah Meksiko sawisé ndeleng tandha kang mènhi jani ya iku ananè manuk élang kang méncok ing wit kaktus, mangan ula kang banjur dadi pérangan wigati saka gendéra Meksiko. Ana watara 100.000 kang ndunungi taun 1519, nalika wong Spanyol, kang dibawahi Hernando Cortes, teka kanggo naklukaké kuth iki. Cortes ngalahaké raja Aztec Montezuma, ngratakaké kutha Aztec ing taun 1521 lan yasa sawijining kutha Spanyol ing saknduwuring reruntuhan. Kanggoné Spanyol, Mexico City utawa Ciudad de México dadi pamukiman paling wigati ing bawana Amérika, kanthi yurisdiksi ngalor nganti tumeka apa kang saiki diarani wewengkon Amérika Sarékat lan ngidul nganti tekan Panama.

Bibiliografi[besut | besut sumber]

  • Beckner, Chrisanne, dan Soetrisno, Eddy. 2001. Buku Pintar 100 Kota Besar Bersejarah di Dunia, Jakarta: Ladang Pustaka dan Intimedia.

Pranala njaba[besut | besut sumber]


  1. "Secretaría de Relaciones Exteriores – México". Sre.gob.mx. Diarsip saka sing asli ing 20 April 2011. Dibukak ing 17 April 2011.
  2. "De la Colonia / 13 agosto de 1521: rendición de México-Tenochtitlan". Redescolar.ilce.edu.mx. Diarsip saka sing asli ing 1 July 2008. Dibukak ing 17 April 2011.
  3. "Conmemora la SecretarĂa de Cultura el 185 Aniversario del Decreto de CreaciĂłn del Distrito Federal". Cultura.df.gob.mx. Diarsip saka sing asli ing 22 July 2011. Dibukak ing 17 April 2011.
  4. Agren, David (29 January 2015). "Mexico City officially changes its name to – Mexico City". The Guardian. Dibukak ing 30 January 2016.
  5. Senate of Mexico website: LXII & LXIII legislatures, Distrito Federal Retrieved 26 November 2013
  6. "Listado de Diputados por Grupo Parlamentario del Distrito Federal". Camara de Diputados. Dibukak ing 8 November 2019.
  7. "Resumen". Cuentame INEGI. Diarsip saka sing asli ing 30 January 2010. Dibukak ing 20 October 2010.
  8. "Relieve". Cuentame INEGI. Diarsip saka sing asli ing 2 March 2011. Dibukak ing 20 October 2010.
  9. "Censo Población y Vivienda 2020". inegi.org.mx (ing basa Spanyol). INEGI. 25 January 2021. Dibukak ing January 27, 2021.
  10. "Human Development Indices (5.0): Sub-national HDI". Global Data Lab. Dibukak ing 15 July 2021.{{cite web}}: CS1 maint: url-status (link)
  11. "Economy of Mexico City". n Mexico City Guides. Dibukak ing 23 August 2019.