Bogotá

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bogotá
Suwasana Jantung Kutha saka Gedhong Colpatria
Suwasana Jantung Kutha saka Gedhong Colpatria
Gendéra Bogotá
Gendéra
Official seal of Bogotá
Lambang
Sesanti: Bogotá, 2600 metros más cerca de las estrellas
Bogotá, 2600 mèter luwih cerak ing bintang-bintang
Area (localidades) saka Bogotá
Area (localidades) saka Bogotá
Nagara Kolombia
Dhépartemèn Bogotá, D.C.*
Pamadegan 6 Agustus 1538
Pamaréntahan
 • Gubernur Samuel Moreno Rojas
Tlatah
 • Kutha 1.587 km2 (612.7 sq mi)
 • Palemahan 1.731,9 km2 (668.7 sq mi)
Èlevasi 2.640 m (8,660 ft)
Cacah jiwa (kira-kira sensus 2007) [1]
 • City 7,033,914 Paling gedhé nomer 1
 • Kapadhetan 22.593/km2 (10.137.1/sq mi)
 • Métro 8,244,480
Sana jaringan
Situs Resmi Kota
Situs Resmi Gubernur
Pariwisata di Bogotá
*Bogotá kanthi fisik dumunung ana ing Kundinamarka, minangka Distrik Kutha krajan kang dimupangatake kanggo dhépartemèn utama.
Bogota
Gendérane Bogotá

Bogotá, duwé jeneng resmi Bogota, D.C. (D.C. iku singkatan saka "Spanyol: Distrito Capital" sing artine Distrik Kutha krajan), sing sadurungé kondhang dengan jeneng Santa Fe de Bogota, iku kutha krajan Kolombia lan kutha sing gedhé dhéwé lan paling sesak padununge ing nagara iku.Penduduk-e cacah-e 7.033.914 cacah jiwa (2007). Kutha iki lan area metropolitane, termasuk ing laladan iku, kutha-kutha satelite, ya iku Chía, Cota, Soacha, Cajicá lan La Calera, kiro-kiro duwéne 8.244.980 ing taun 2007[1]. Kutha iki sawijining kutha nomer 3 sing apling dhuwur ing donya, sak bare La Paz lan Quito. Yèn saka jembar-e, kutha iki sing paling jembar ing Kolombia, lan luwih jembar tinimbang kutha New York City, Mexico City, lan Sao Paulo.

Awale bangsa Muiska (celukan nggo sing ndunungi kawasan dataran dhuwur) njenengake kutha iki Bacata sing artine "ladang". Laladan iki merupakan punjer peradaban mereka sadurungé para penjelajah Spanyol njajah wewengkon iku. Rikolo semono, laladan iku dihuni olèh sejumlah gedhé sing ndunungi. Pemukiman Éropah wiwit diwiwiti saka tanggal 6 Agustus 1538 ambek Gonzalo Jiménez de Quesada lan diceluk "Santa Fé de Bacatá" sesuai dengan papan kelairane, Santa Fe, lan jeneng setempat, "Bacatá".[2] Bar ngono, Bacata berubah dadi "Bogotá" modhèren pas didadèkaké kutha krajan Karajan Baru Granada, sing pas iku péranganing Wewengkon Kerajamudhaan Peru sing ora suwi manèh, dadi Kerajamudhaan Granada Baru. Kutha iki dadi punjer kekuwasaan kolonial lan peradaban Spanyol ing Amérika Kidul.

Ing taun 1810-1811, padununge mberontak melawan kekuwasaan Spanyol lan ngawe pamaréntahan dewe, nanging kepara ngadepi perpecahan internal lan nggo sauntara balik manèh di bawah kekuwasaan kaum loyalis militèr Spanyol sing ngeerebut kutha iki taun 1816. Ing taun 1819, Simon Bolivar ngerebut balik kekuwasaan-e bar menang in peperangan ing Boyacá. Bar ngono iku, kutha iki didadèkaké kutha krajanne Kolombia Raya, sawijining fédherasi sing ngabungake wewengkon-wewengkon modhèren, ya iku Panama, Kolombia, Venezuela, lan Ekuador. Pas Gran Colombia dipecah-pecah, Bogotá tetep dadi kutha krajan Granada Baru sing bar ngono dadi Républik Kolombia. Tontok Sajarah Kolombia.

Ing taun 1956, pamaréntahan iki gabung ambek area pamaréntahan ing kiwa-tengené membentuk "Distrik Khusus". Dengan konstitusi 1991, Bogotá dinyatakan dadi kutha krajan saka Kolombia dengan jeneng "Santa Fé de Bogotá" lan ngubah kategorine saka Distrik Khusus dadi "Distrik Kutha krajan".

Ing sasi Agustus 2000 jeneng kutha krajan ini resmi berubah saka "Santa Fé de Bogotá" dadi jenenge sing luwih kondhang saiki ya iku "Bogotá". Pamaréntahan lokale terdiri saka Distrik Kapital, lan pimpinane saiki ya iku Luis Eduardo Garzón.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ DANE, Censo General 2005 Resultados Area Metropolitana de Bogotá
  2. ^ Arias, S.; Meléndez, M. (2002). "Sacred and Imperial Topographies in Juan de Castellanos's Elegías de varones ilustres de Indias". Mapping Colonial Spanish America: Places and Commonplaces of Identity, Culture and Experience. Bucknell University Press. ISBN 0838755097.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kutha krajan nagara ing Amérika Kidul