Bogotá

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Bogotá
Suwasana Jantung Kutha saka Gedhong Colpatria
Suwasana Jantung Kutha saka Gedhong Colpatria
Flag of Bogotá
Flag
Official seal of Bogotá
Seal
Motto: Bogotá, 2600 metros más cerca de las estrellas
Bogotá, 2600 meter luwih cerak ing bintang-bintang
Area (localidades) saka Bogotá
Area (localidades) saka Bogotá
Nagara Kolombia
Departemen Bogotá, D.C.*
Pamadegan 6 Agustus 1538
Government
 • Gubernur Samuel Moreno Rojas
Tlatah
 • Kutha 1.587 km2 (612.7 sq mi)
 • Palemahan 1.731,9 km2 (668.7 sq mi)
Èlevasi 2.640 m (8,660 ft)
Cacah jiwa (kira-kira sensus 2007) [1]
 • City 7,033,914 Paling gedhé nomer 1
 • Karapetan 22.593/km2 (10.137.1/sq mi)
 • Métro 8,244,480
Sana jaringan
Situs Resmi Kota
Situs Resmi Gubernur
Pariwisata di Bogotá
*Bogotá secara fisik dumunung ana ing Kundinamarka, minangka Distrik Kutha krajan kang dimupangatake kanggo Departemen utama.
Bogota
Gendérane Bogotá

Bogotá, duwéni jeneng resmi Bogota, D.C. (D.C. iku singkatan saka "Basa Spanyol: Distrito Capital" sing artine Distrik Kutha krajan), sing sak durunge dikenal dengan jeneng Santa Fe de Bogota, iku kutha krajan Kolombia lan kutha sing paling gedhé lan paling sesak penduduke ing nagara iku.Penduduk-e cacah-e 7.033.914 cacah jiwa (2007). Kutha iki lan area metropolitane, termasuk ing laladan iku, kutha-kutha satelite, ya iku Chía, Cota, Soacha, Cajicá lan La Calera, kiro-kiro duwéne 8.244.980 ing tahun 2007[1]. Kutha iki sawijining kutha nomor 3 sing apling dhuwur ing donya, sak bare La Paz lan Quito. Yen saka jembar-e, kutha iki sing paling jembar ing Kolombia, lan luwih jembar tinimbang kutha New York City, Mexico City, lan Sao Paulo.

Awale bangsa Muiska (celukan nggo penduduk ing kawasan dataran dhuwur) njenengake kutha iki Bacata sing artine "ladang". Laladan iki merupakan pusat peradaban mereka sak durunge para penjelajah Spanyol njajah wewengkon iku. Rikolo semono, laladan iku dihuni oleh sejumlah besar penduduk. Pemukiman Éropah mulai diwiwiti saka tanggal 6 Agustus 1538 ambek Gonzalo Jiménez de Quesada lan diceluk "Santa Fé de Bacatá" sesuai dengan tempat kelairane, Santa Fe, lan jeneng setempat, "Bacatá".[2] Bar ngono, Bacata berubah dadi "Bogotá" modern pas didadekake kutha krajan Kerajaan Baru Granada, sing pas iku bagian saka Wewengkon Kerajamudaan Peru sing ora suwi manèh, dadi Kerajamudaan Granada Baru. Kutha iki dadi pusat kekuasaan kolonial lan peradaban Spanyol ing Amerika Kidul.

Ing tahun 1810 - 1811, penduduke mberontak melawan kekuasaan Spanyol lan ngawe pamaréntahan dewe, nanging malah ngadepi perpecahan internal lan nggo sauntara balik manèh di bawah kekuasaan kaum loyalis militer Spanyol sing ngeerebut kutha iki taun 1816. Ing tahun 1819, Simon Bolivar ngerebut balik kekuasaan-e bar menang in peperangan ing Boyacá. Bar ngono iku, kutha iki didadekake kutha krajanne Kolombia Raya, sawijining federasi sing ngabungake wewengkon-wewengkon modern, ya iku Panama, Kolombia, Venezuela, lan Ekuador. Pas Gran Colombia dipecah-pecah, Bogotá tetep dadi kutha krajan Granada Baru sing bar ngono dadi Républik Kolombia. Tontok Sejarah Kolombia.

Ing taun 1956, pamaréntahan iki gabung ambek area pamaréntahan ing sekitare membentuk "Distrik Khusus". Dengan konstitusi 1991, Bogotá dinyatakan dadi kutha krajan saka Kolombia dengan jeneng "Santa Fé de Bogotá" lan ngubah kategorine saka Distrik Khusus dadi "Distrik Kutha krajan".

Ing sasi Agustus 2000 jeneng kutha krajan ini resmi berubah saka "Santa Fé de Bogotá" dadi jenenge sing luwih dikenal saiki ya iku "Bogotá". Pemerintahan lokale terdiri saka Distrik Kapital, lan pimpinane saiki ya iku Luis Eduardo Garzón.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. ^ DANE, Censo General 2005 Resultados Area Metropolitana de Bogotá
  2. ^ Arias, S.; Meléndez, M. (2002). "Sacred and Imperial Topographies in Juan de Castellanos's Elegías de varones ilustres de Indias". Mapping Colonial Spanish America: Places and Commonplaces of Identity, Culture and Experience. Bucknell University Press. ISBN 0838755097.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kutha krajan nagara ing Amérika Kidul

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bogotá&oldid=1080629"