Asunción

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Asunción
La Muy Noble y Leal Ciudad
de Nuestra Señora
Santa María de la Asunción
Kutha
Arah pandom jam saka ndhuwur: Panorama kutha saka Sungai Paraguay, Menara Citibank, Cabildo Asunción, National Pantheon of the Heroes, Palacio de los López, Hotèl Guaraní
Arah pandom jam saka ndhuwur: Panorama kutha saka Sungai Paraguay, Menara Citibank, Cabildo Asunción, National Pantheon of the Heroes, Palacio de los López, Hotèl Guaraní
Gendéra Asunción
Gendéra
Official seal of Asunción
Lambang
Peparab: Mother of Cities
Paraguay asuncion---barrios division.svg
Nagara  Paraguay
Dibentuk 15 Agustus 1537
Papréntahan
 • Intendant Evangelista Troche de Gallegos
Laladan
 • Kutha 117 km2 (45,2 sq mi)
Élevasi 43 m (141 ft)
Cacah warga (2009[1])
 • Kutha 680,250
 • Métro 1,870,000
Situs wèb http://www.mca.gov.py

Asunción (jeneng dawa: La Muy Noble y Leal Ciudad de Nuestra Señora Santa María de la Asunción) ya iku sawijining kutha krajan uga kutha gedhé dhéwé kang dumunung ana ing Paraguay. Cacah wewengkon Pandhudhuk 1.639.000 jiwa kaetung sajeroning taun 2002. Laladan metropolitan kang ana ing kutha iki sok diarani Gran Asunción kang kababar déning wewengkon kutha lan satelit antarané San Lorenzo, Fernando de la Mora, Lambaré, Luque, Mariano Roque Alonso, Ñemby and Villa Elisa; kanthi gunggung pandhudhuk 1,5 yuta jiwa. Asunción ana ing garis 25°16′S 57°40′ kulon (-25.2667,-57.6667).

Asunción didadèkaké pusat pamaréntahan, pelabuhan utama, lan pusat indhustri sarta kabudayan saka Paraguay. Produksi kang utamaya ya iku indhustri <<manufaktur>> kagolong uga sepatu, tekstil, lan produk-produk <<tobacco>>.

Asunción kang dadi salah sijiné kutha kang tuwa dhéwé ana ing Amérika Kidul misuwur minangka "Ibu saka wangun Kota" kang ana ing Amérika Kidul, amarga saka kutha kang nsguweni kapadetan lan èkspèdhisi panjelajahan (panjajahan) minangka ngerebut lan nemu wewengkon/ kutha kutha anyar, kagolong uga misi utama kaloro ya iku madeg kanthi pandengan panjenengané Buenos Aires. Kutha kang kapisanan tinemu déning panjenengané ini Juan de Ayolas, ing mangsa tinemu kutha déning panjenengané Juan dijenengake Nuestra Señora de la Asunción (Ibu saka Prinsip Kami), Kutha kang tinemu watara tanggal 15 Agustus 1537, déning Juan de Salazar lan Gonzalo de Mendoza. Ing taun 1731 paperangan kang kapimpin José de Antequera y Castro ya iku penjenengané pambarontak kapisanan ing parlawanan minangka ngadepi Spanyol. Banjur sarampungé Perang Parsekuthuan Telu ing taun 1865 nganti 1870, Asunción dikuasai déning tentara Brazil nganti taun 1876.

Gedhong-gedhong kang misuwur ing kutha antarané Museum Godoi, Greja La Encarnación, lan Pasisirón Nacional, gedhong kang duwé miniatur wujud cilik neru gedhong asliné ya iku Les Invalides kang dumunung ana ing Paris, Prancis uga dadi makom utawa pasarean para pahlawan nasional. Gedhong liyanékang misuwur uga ya iku Palacio de los Lopez (pura présidhèn), Gedhong Senat Tuwa (gedung senat kang luwih anyar lan modern diyasa minangka ditujukake kanggo kongrres ing taun 2003), Katedral Metropolitana lan the Casa de Independencia (salah sijiné paninggalan saka arsitek kolonial kang madeg ana ing kutha Asunción).

Géografi[besut | besut sumber]

Iklim[besut | besut sumber]

Climate data for Asunción, Paraguay
Sasi Jan Fèb Mar Apr Mèi Jun Jul Agu Sèp Okt Nov Dhès Taun
Average high °C (°F) 33
(91)
33
(91)
32
(90)
28
(82)
25
(77)
23
(73)
23
(73)
24
(75)
26
(79)
29
(84)
31
(88)
32
(90)
28.2
(82.8)
Average low °C (°F) 23
(73)
22
(72)
21
(70)
19
(66)
16
(61)
14
(57)
14
(57)
14
(57)
16
(61)
18
(64)
20
(68)
22
(72)
18.2
(64.8)
Average precipitation mm (inches) 158
(6.22)
122
(4.8)
115
(4.53)
157
(6.18)
110
(4.33)
72
(2.83)
42
(1.65)
77
(3.03)
79
(3.11)
116
(4.57)
153
(6.02)
132
(5.2)
1.333
(52,48)
Source: The Weather Network[2]

Hubungan internasional[besut | besut sumber]

Kutha kembar[besut | besut sumber]

Asunción kapengkar dumadi kutha kembar ya iku antarané:

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng msn
  2. ^ "Weather Information for Asunción". Dijupuk Nov 9 2008.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ Prefeitura.Sp - Descentralized Cooperation
  4. ^ International Relations - São Paulo City Hall - Official Sister Cities
  5. ^ Sister city list (.DOC)
  6. ^ "Mapa Mundi de las ciudades hermanadas". Ayuntamiento de Madrid. Dijupuk 2009-07-22. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Kutha krajan nagara ing Amérika Kidul