Diét (nutrisi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salah sawijining panganan kang dipangan manungsa. ananging, njrangkinge manungsa bisa manéka warna.

Ing babagan nutrisi, diét ya iku gunggung panganan sing dipangan déning manungsa utawa jisim liyané.[1] Ing panganggoné, tembung diét asring ateges lebon nutrisi mirunggan kanggo kasarasan utawa kanggo ngendhalèni aboting awak (karoné asring padha gayutané). Sanajan manungsa iku omnivora, saben budaya lan saben wong duwé pilalan panganané dhéwé utawa ngertèni endi panganan sing kalebu ila-ila. Ngenani loro iki bokmenawa mligi awit pilihan priangga utawa awit alesan susila. Pilihan priangga kanggo diét bokmenawa luwih utawa kurang nyéhataké.

Nutrisi sing jangkep butuh luluhan lan isepan vitamin, mineral, lan daya panganan awujud karbohidrat, protein, lan lemak. Pakulinan njrangking lan pilihan kuwi duwé wigati ana ing kwalitet urip, kasarasan, lan umur kang dawa.

Agama lan pilihan budaya njrangking[besut | besut sumber]

Pirang-pirang budaya lan agama duwé wates marang panganan kang diterima ana ing njrangking. Tuladhané, namung panganan Kosher kang diwènèhi izin déning Judaism lan panganan halal déning Islam.Sanajan wong Buddhists racaké vegetarian, ing manéka lakune lan mangan daging bisa diizinake gumantung karo alirane. Ing aliran Hindhu, vegetarian kuwi ancas. Jains namung vegetarian lan mangan owod-owodan ora diizinake.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ noun, def 1 – askoxford.com