Diét (nutrisi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Salah sawijining panganan kang dipangan manungsa. ananging, njrangkinge manungsa bisa maneka warna.

Ing babagan nutrisi, diét ya iku gunggung panganan sing dipangan déning manungsa utawa jasad liyané.[1] Ing panganggoné, tembung diét asring ateges lebon nutrisi mirunggan kanggo kasarasan utawa kanggo ngendhalèni aboting awak (karoné asring padha gayutané). Sanajan manungsa iku omnivora, saben budaya lan saben wong duwé pilalan panganané dhéwé utawa ngertèni endi panganan sing kalebu ila-ila. Ngenani loro iki bokmenawa mligi awit pilihan priangga utawa awit alesan susila. Pilihan priangga kanggo diét bokmenawa luwih utawa kurang nyéhataké.

Nutrisi sing jangkep butuh luluhan lan isepan vitamin, mineral, lan daya panganan awujud karbohidrat, protein, lan lemak. Pakulinan njrangking lan pilihan kuwi nduweni wigati ana ing kwalitet urip, kasarasan, lan umur kang dawa.

Agama lan pilihan budaya njrangking[besut | besut sumber]

Pirang-pirang budaya lan agama nduweni wates marang panganan kang diterima ana ing njrangking. Tuladhane, namung panganan Kosher kang diwenehi izin dening Judaism lan panganan halal dening Islam.Sanajan wong Buddhists umume vegetarian, ing maneka lakune lan mangan daging bisa diizinake gumantung karo alirane. Ing aliran Hindhu, vegetarian kuwi ancas. Jains namung vegetarian lan mangan owod-owodan ora diizinake.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ noun, def 1 – askoxford.com