Srenggala

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Serigala)
Los lobos suelen tener el pelaje de varios colores mezclados.
Srenggala
Canis lupus laying in grass.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Mammalia
Ordho: Carnivora
Famili: Canidae
Génus: Canis
Spésies: C. lupus
Jeneng binomial
Canis lupus
Linnaeus, 1758
Fragmento mandibular de Canis lupus mosbachensis, lobo del Pleistoceno medio europeo. Cueva de L'Aragó, Tautavel, Francia.
Esqueleto de lobo.
Joven lobo con ojos amarillos-dorados.
Lobo vigilando su madriguera.
Lobezno.
Una manada hostigando a un bisonte.
Una manada de lobos italianos en el Parc des Loups.

Srenggala utawi srenggala klawu inggih punika mamalia karnivora. Srenggala klawu gadahi asal-usul ingkang sami kaliyan segawon saking kulawarga Canis lupus nglampahi bukti urutan DNA lan panalitèn gènètika. Pinten-pinten jenis segawon ugi gadahi wujud fisik ingkang sami kaliyan srenggala, tuladhanipun segawon jinis Siberian Husky lan Samoyed. Adatipun, srenggala gadahi nduwur antawis 60 cm ngantos 80 cm (26-32 inci) lan awratipun antawis 23-59 kilogram. Srenggala, asring mbebujung lan nglulung ing ndalu. Kéwan punika kapérang dhateng pinten-pinten ordo, inggih punika :

  1. Ordo Dactyla, tuladha spésies inggih punika badaj jawa rhino cerassoondaicus.
  2. Ordo Insectivora, tuladha spésies inggih punika tupai tupaja javarita.
  3. Ordo Phalidata, tuladha spésies inggih punimatrenggiling.
  4. Ordo Chiroptera, tuladha spésies inggih punika kelelawar micro chiroptera SP utawi kalong mega chirpptera SP.
  5. Ordo Marsupiala, tuladha spésies inggih punika singa fell is lion, srenggala canilslupus, harimau fell is tigris, saha kucing fell is catus.
  6. Ordo Marsopialia, tuladha spésies inggih punika kanguru marcopus.
  7. Ordo Prosboscidae, tuladha spésies inggih punika gajah elephant indicus.
  8. Ordo Artidactyea, tuladha spésies inggih punika kerbau bubalus-bubalus, wedhus bassonduicus lan [[banteng capra faleoheri.

Secara umum, kéwan mamalia gampil dipuntepang lan dipunidentifikasiaken, punika pinten-pinten titikan utama kéwan mamalia :

  • Sebagian ageng kéwan mamalia gesang ing daratan, manawi ngaten wonten ugi pinten-pinten mamalia ingkang gesang ing toya, kadasta iwak paus, saha lumba-lumba.
  • Gadahi kulit ingkang ing kelenjar keringet lan kelenjar lenga.
  • Fertilisasi internal.
  • Nafas kaliyan paru-paru
  • Darah Benter.
  • Gadahi ruang jantung sampurna ingkang jumlahipun sekawan buah.
  • Gadahi utek ingkang ngerembag kanthi saé.[2]

Srenggala inggih punika kéwan karnivora ingkang gadahi fisik kadas segawon. Srenggala gadahi wulu ingkang kandel amargi habitatipun ing panggènan asrep. Populasi kéwan punika langka ing donya, srenggala Ethiopia, kanthi genetik mecah-mecah. Namung kirang saking 500 spésies srenggala Afrika dikira taksih tahan urip. Peneliti selama 12 taun babagan srenggala ingkang panggènipun ing dataran inggil ethiopia sampun kapanggih aliran gen antawis populasi kasisa. Aliran gen punika menggenaken srenggala ing resiko ageng kaliyan punahipun amargi penyakit utawa degradasi habitat. Pamanggih ingkang sampun katerbetaken ing Jurnal animal conservation sampun ngetung keragaman genetik, struktur penduduk lan pola aliran gen antawis 72 srenggala liar Ethiopia. Sampel srenggala dipunpendet enem saking pitu populasi sisanipun. Serta saking populasi ing gunung Choke ingkang sanpun dinyataake cures. Punika nemuaken keaneragaman ingkang relatif inggil kanggé spésies ingkang sampun nurun dados 500 ekor. Manawi punika dipunsebapaken amargi populasi srenggala kaliyan titikanipun piyambak ing Afrika ing jaman caire es (18 taun kapengker) lan jumlah gen langka dados ajeg. Manawi gen-gen kasebut ugi dipunpelihara ing kelompok kapisah. Wonten aliran gen ingkang lemes antawis kelompok srenggala Ethiopia langkung milih habitat ingkang spesifik lan boten nyenengi perjalanan tebih. Pramila srenggala punika boten gabung kelompok sanès, ingkang nyebapaken gen nyampur. Kapanggih ugi manawi sub populasi ing saben-saben populasi ui terisolasi. Namung enem populasi srenggala Ethiopia ingkang tahan gesang. Aliran gen kawates antawis srenggala Ethiopia damel manawi langkung rentan.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mech & Boitani (2004). Canis lupus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Diakses 2006-05-05. Database entry includes justification for why this species is of least concern.
  2. ^ Ciri-ciri dan Klasifikasi hewan(dipununduh tanggal 31 Oktober 2012)
  3. ^ [{{fullurl:Cithakan:{{{1}}}|action=edit}} Sunting]Srenggala Etiopia(dipununduh Tanggal 31 Oktober 2012)