Kembang sedhep malem

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Kembang Sedep Malem)
Jujug: pandhu arah, pados
Sedhep malem
Sedap malam
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida
Ordo: Asparagales
Kulawarga: Agavaceae
Marga: Polianthes
Jinis: P. tuberosa
Jeneng binomial
Polianthes tuberosa

Kembang sedhep malem (Polianthes tuberosa, basa Melayu: sundal malam) ya iku tanduran ijo abadi saka suku Agavaceae. Lenga saka kembang iki bisa digunaaké kanggo nggawé parfum. Jeneng tuberosa nunjukake manawa kembang iki nduwèni tela (tuber). Sakiki dikenal ana sekitar 12 spesies saka genus Polianthes. Dijenengi Kembang sedhep Malem amarga kembang iki mekar lan mambu wangi ing wayah wengi.[1]

Kembang sedhep malem ya iku salah sawijining kembang hias kang nduwèni ambu kang sedhep lan awèt suwé. Kembang kang nduwèni mahkota kembang warna putih iki nduwèni urutan nomer loro sakwisé kembang mawar. Ana telung jinis kembang sedhep malem didelok saka bentuk kembangé, ya iku kembang ganda kang nduwèni kelopak kembang (petal) lapis-lapis, tipe kembang tunggal lan tipe kembang semiganda. Kembang sedhep malem kalebu kembang majemuk kang nduwèni jumlah kembang 30-60 iji saben malai.[2]

Panyebaran kembang sedhep malem[sunting | besut sumber]

Tanduran kembang sedhep malem asalé saka Meksiko lan wis kasebar adoh ing Éropah, Afrika, lan Asia termasuk Indonesia. Ing Indonesia tanduran ini cocok ditandur ing dhaérah dataran menengah nganti dhuwur (pegunungan).[2]

Kembang sedhep malem minangka tanduran introduksi kang wis nyebar adoh lan ngadaptasi kanthi apik karo iklim tropis (panas).

Ing Indonesia kembang sedhep malem cocok dibudidayaaké ing dhaérah dhataran menengah nganti dhataran dhuwur (pegunungan).[1]

Ing Taiwan, kembang sedhep malem duwé werna kang manéka warna, ya iku jambon, ungu semu abang, oranye, lan kuning. Kembang sedhep malem mau umume saka jinis hibrida, ya iku kasil saka persilangan watara varietas Polianthes tuberose tunggal utawa ganda lan Polianthes howardi.[2]

Manfaat kembang sedhep malem[sunting | besut sumber]

Kembang sedhep malem nduwèni pirang-pirang manfaat ing antarané:

  1. Biasané digunaaké kanggo tanduran hias
  2. Bisa digunaake dadi tanduran kanggo ngusir nyamuk
  3. Bisa digunaaké dadi obat katarak, radang mata, wudunen, bengkak, angel turu, nambah getih, nentremaké pikiran lan ati, mundhakaké stamina, influenza, radang tenggorokan, mambu cangkem, suara serak, lara nalika ngelek panganan, rematik, lan mudunake panas awak.[1]

Ing Indonesia biasané kembang sedhep malem didadèaké kembang hias lan kanggo wewangen omah nalika ana adicara gedhé kayata idul fitri.[2]

Cathetan suku[sunting | besut sumber]