Asma

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Obat asma kang awujud inhaler

Asma yaiku penyakit kang dijalari amarga ana gangguan ing piranti ambegan kayata gorokan abuh utawa ciyut, mula ambegan kaganggu utawa sesek. Kadhang-kadhang napas dadi seseken. [1] Asma iku disebabake amarga saluran kanggo ambegan kang dadi sempit amarga hiperaktivitas amarga rangsangan kang ndadekake radang lan saluran ambegan kang nyempit sauntara wektu.

Kang njalari asma[sunting | sunting sumber]

Lara asma dijalari saka ciute saluran ambegan amarga respon marang rangsangan kang ana ing paru-paru. Ciute saluran ambegan disebabake amarga pirang-pirang rangsangan, kayata saka serbuk sari, abluk, wulu kewan, keluk, hawa atis, lan olahraga.

Nalika kena serangan asma, otot polos saka bronki ngalami kejang lan jaringan kang nglapisi saluran udara dadi aboh amarga ana peradangan (inflamasi) lan pelepasan lendir ing sajroning saluran udara. Kaya ngene iku bakalan nyilikake diameter saka saluran udara (kasebut bronkokonstriksi) lan penyempitan iki ndadekake penderita kudu ngupayakake sekuwat tenaga supaya bisa ambegan.[2]

Sel-sel tartamtu sajroning saluran udara, yaiku mastosit kang nduweni tanggungjawab karo mula bukane panyempitan iki. Mastosit ing sadawane bronki nguculake bahan kaya histamin lan leukotrien kang ndadekake: - kontraksi otot polos - peningkatan pembentukan lendir - pindahing sel darah putih tartamtu menyang bronki. Mastosit ngetokake bahan iku minangka respon marang barang asing (alergen), kayadene serbuk sari, abluk alus kang ana ing jero omah utawa wulu kewan. [3]

Cathetan Sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id)Lembaga Penelitian Pemngembangan dan Pemberdayaan Lingkungan. 2000. Pemanfaatan Tumbuh-Tumbuhan Alami Untuk Kesehatan dan Pengobatan Alternatif. Jawa Tengah: Jaya Madani.
  2. ^ (en)Rapini, Ronald P.; Bolognia, Jean L.; Jorizzo, Joseph L. (2007). Dermatology: 2-Volume Set. St. Louis: Mosby. ISBN 1-4160-2999-0.
  3. ^ (en)(id)www.ncbi.nlm.nih.gov Transient relief of asthma symptoms during jaundice: a possible beneficial role of bilirubin


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Asma&oldid=831655"