Mrica

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Tanduran Mrica
Tanduran Mrica
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Piperales
kulawarga: Piperaceae
Genus: Piper
Species: P. nigrum
Jeneng binomial
Piper nigrum
L.

Mrica kuwi tanduran obat kang bisa uga dadi bumbu masakan, mrica iki anduwèni khasiat ngangetaké awak lan nyegah lelara kanker, tanduran iki kalebu rempah-rempah kang akèh thukul neng dhaérah Indonésia[1].

Khasiat Mrica[sunting | sunting sumber]

Akèh khasiat saka Mrica, kayata:

Wangun mrica enom,garing lan wis dioceki

Morfologi tanduran mrica[sunting | sunting sumber]

Tanduran iki kalebu tanduran ngrambat kang oyoté nèmpèl ana ing tanduran liya atawa barang liya, dawané antara 5-15 m. godhong seling-selingan atawa nyebar. Godhong kuwi mau bentuké bunder pucuké lancip kira-kira anduweni diameter 5-15cm lan dawané 8-20 cm, neng pinggir woh ana kelenjar-kelenjar kang ora katon,Bulir padha misah-misah,gantungan ana pucuk atawa adepan karo godhong,anduweni godhong pelindung kang dawané watara 4-5 mm. Uwohe kayata buni, bunder-bunder [4].

Jeneng Daerah[sunting | sunting sumber]

Mrica anduweni jeneng liyan, kayata[4]:

(Anonim, 1980)

Kandhutan kimia[sunting | sunting sumber]

Mrica anduwèni kandhutan minyak atsiri, pipen, koriofilen, limonen, filendren, alkaloid piperin, kavisin, piperitin, piperidin, zat pait lan minyak lemak (Soedibyo, 1998). Piperin kang kalebu bahan aktif atawa alkaloid kang anduweni rasa pedes lan mambu kang anget. Kandungan bahan kimia piperin kang ana ning mrica watara 5-9%. Piperin iki uga bisa dienggo pangobatan tradisional lan kanggo insektisida[4].


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ tanaman obatdipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c Penelitian University of Michigan, Amérika Serikat dipununduh tanggal 10 April 2011
  3. ^ KOMPASdipununduh tanggal 10 April 2011
  4. ^ a b c d e f g h i j Uji Sitotoksik Ekstrak Etanol 70% Buah Mrica Hitam (Piper nigrum L.) dipununduh tanggal 10 April 2011
  5. ^ mediabidan.comdipununduh tanggal 12 April 2011
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mrica&oldid=839760"