Mrica

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Disambig.svg
Tanduran Mrica
Tanduran Mrica
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Piperales
Kulawarga: Piperaceae
Marga: Piper
Jinis: P. nigrum
Jeneng binomial
Piper nigrum
L.

Mrica iku tanduran obat kang bisa uga dadi bumbu masakan, mrica iki anduwèni khasiat ngangetaké awak lan nyegah lelara kanker, tanduran iki kalebu rempah-rempah kang akèh thukul ing laladan Indonésia[1].

Khasiat Mrica[besut | besut sumber]

Akèh khasiat saka Mrica, kayata:

Wangun mrica enom,garing lan wis dioceki

Morfologi tanduran mrica[besut | besut sumber]

Tanduran iki kalebu tanduran ngrambat kang oyoté nèmpèl ana ing tanduran liya atawa barang liya, dawané antara 5–15 m. godhong seling-selingan atawa nyebar. Godhong iku mau bentuké bunder pucuké lancip kira-kira anduwèni diameter 5–15 cm lan dawané 8–20 cm, ing pinggir woh ana kelenjar-kelenjar kang ora katon,Bulir padha misah-misah,gantungan ana pucuk atawa adepan karo godhong,anduwèni godhong pelindung kang dawané watara 4–5 mm. Uwohe kayata buni, bunder-bunder [4].

Jeneng Laladan[besut | besut sumber]

Mrica anduwèni jeneng liyan, kayata[4]:

(Anonim, 1980)

Kandhutan kimia[besut | besut sumber]

Mrica anduwèni kandhutan minyak atsiri, pipen, koriofilen, limonen, filendren, alkaloid piperin, kavisin, piperitin, piperidin, zat pait lan minyak lemak (Soedibyo, 1998). Piperin kang kalebu bahan aktif atawa alkaloid kang anduwèni rasa pedes lan mambu kang anget. Kandungan bahan kimia piperin kang ana ning mrica watara 5-9%. Piperin iki uga bisa dienggo pangobatan tradisional lan kanggo insektisida[4].

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ tanaman obat dipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c Penelitian University of Michigan, Amérika Serikat dipununduh tanggal 10 April 2011
  3. ^ KOMPAS dipununduh tanggal 10 April 2011
  4. ^ a b c d e f g h i j Uji Sitotoksik Ekstrak Etanol 70% Buah Mrica Hitam (Piper nigrum L.) dipununduh tanggal 10 April 2011
  5. ^ mediabidan.com dipununduh tanggal 12 April 2011


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Mrica&oldid=1044774"