Mrica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tuwuhan Mrica
Piper nigrum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-107.jpg
Tuwuhan Mrica
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Piperales
Famili: Piperaceae
Génus: Piper
Spésies: P. nigrum
Jeneng binomial
Piper nigrum
L.

Mrica iku tuwuhan obat kang bisa uga dadi bumbu masakan, mrica iki duwé khasiat ngangetaké awak lan nyegah lelara kanker, tuwuhan iki kalebu bumbon crakèn kang akèh thukul ing laladan Indonésia[1].

Khasiat Mrica[besut | besut sumber]

Akèh khasiat saka Mrica, kaya ta:

Wangun mrica enom,garing lan wis dioceki

Morfologi tuwuhan mrica[besut | besut sumber]

Tuwuhan iki kalebu tuwuhan ngrambat kang oyoté nèmpèl ana ing tuwuhan liya atawa barang liya, dawané antara 5–15 m. godhong seling-selingan atawa nyebar. Godhong iku mau dhapuré bunder pucuké lancip kira-kira duwé diameter 5–15 cm lan dawané 8–20 cm, ing pinggir woh ana kelenjar-kelenjar kang ora katon,Bulir padha misah-misah,gantungan ana pucuk atawa adepan karo godhong,duwé godhong pelindung kang dawané watara 4–5 mm. Uwohe kaya ta buni, bunder-bunder [4].

Jeneng Laladan[besut | besut sumber]

Mrica duwé jeneng liyan, kaya ta[4]:

(Anonim, 1980)

Kandhutan kimia[besut | besut sumber]

Mrica duwé kandhutan lenga atsiri, pipen, koriofilen, limonen, filendren, alkaloid piperin, kavisin, piperitin, piperidin, zat pait lan lenga lemak (Soedibyo, 1998). Piperin kang kalebu bahan aktif atawa alkaloid kang duwé rasa pedes lan mambu kang anget. Kandungan bahan kimia piperin kang ana ning mrica watara 5-9%. Piperin iki uga bisa dienggo pangobatan tradhisional lan kanggo insektisida[4].

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ tanaman obat dipununduh tanggal 12 April 2011
  2. ^ a b c Penelitian University of Michigan, Amérika Serikat dipununduh tanggal 10 April 2011
  3. ^ KOMPAS dipununduh tanggal 10 April 2011
  4. ^ a b c d e f g h i j Uji Sitotoksik Ekstrak Etanol 70% Buah Mrica Hitam (Piper nigrum L.) dipununduh tanggal 10 April 2011
  5. ^ mediabidan.com dipununduh tanggal 12 April 2011

Cithakan:Bumbon crakèn