Tumor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
sel epithelioid cuboida ing tumor

Tumor utawi barah (Inggris: tumor, tumour) inggih punika jeneng kanggé neoplasma utawi lesi ingkang kabentuk amargi sel sarira gesang boten wajar, kados déné simtoma bengkak. Tumor asalipun saking tembung tumere wonten ing basa latin ingkang tegesipun bengkak. Pagesanganipun saged dipunperangakaen dados kalih inggih punika ganas (malignan) kaliyan jinak (benign). Tumor ganas dipunwastani kanker. Kanker kagungan potensi kanggé nyerang ugi ngrusak jaringan ingkang caket saha ngreriptan metastasis. Tumor jinak boten nyerang tissue ingkang caket saha boten nyebar bibit metastasis, ananging saged gesang sacara lokal dados ageng, saha biyasanipun boten katingal malih sasampunipun operasi.[1]

Jinis-jinis Tumor[besut | besut sumber]

Gegayutan kaliyan sadaya jinis tumor ingkang ngawrat serat jaringan epitel.

Neuro-fibromitosis punika tumor ingkang asalipun saking jaringan ikat pembungkus saraf tepi,biyasanipun turun menurun, saged kadadéan ing tiyang jaler utawi éstri.

Glioma inggih punika jinis tumor ingkang dipunwiwiti ing polo utawi tulang belakang.

Meningioma inggih punika tumor ingkang wonten ing selaput pelindung polo, langkung kathah kadadéan ing tiyang éstri, utamanipun ing yuswa 50-60 taun.

Osteo-chondroma inggih punika tumor jinak tosan kang asring kadadéan, biyasanipun kadadéan ing yuswa 10-20 taun.

Fibroadenoma Mammae inggih punika tumor jinak ingkang boten bahaya kang biyasanipun wonten ing prembayun remaja saha yuswa kirang saking 30 taun.

Mioma inggih punika tumor fibroid wonten ing rahim kang 20%-25% nyerang wanita yuswa reproduksi.[2]

Jampi Tumor[besut | besut sumber]

Jinis jampi kang dipunparingi pasien tumor gumantung kaliyan jinis, stadium, papan dumununging tumor, kahanan pasien, kawontenan sarana, saha pilian saking pasien piyambak. Saran ingkang limrahipun inggih punika tumor dipunangkat lumantar operasi utawi pembedahan, manawi tumor ganas boten namung operasi ananging kedah sesarengan kaliyan terapi, kadasta terapi hormon, radiasi, kemoterapi, lsp kanggé mastikaken boten wonten sisa-sisa tumor ing sarira. Sapunika sampun wonten alternatip kanggé jampi tumor sasanesipun operasi inggih punika kanthi cara jampi herbal, cara punika tuladhanipun sarang semut, ingkang saged nambani tumor saha kanker. Sarang semut punika tanduran saking papua kang sacara tradhisional sampun dipun-ginakaken kaliyan para wargi papua kanggé nambani penyakit sacara turun temurun. Asil panelitén modern ngandharaken manawi sarang semut kagungan senyawa aktif penting kadasta flavonoid, tokoferol, fenolik, saha kathah mineral minangka antioksidan saéngga saged dipun-ginakaken kanggé jampi tumor jinak utawi ganas.[3]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Panyebaran Tumor (dipununduh 01 November 2012)
  2. ^ Jinis-jinis Tumor
  3. ^ Jampi Tumor (dipununduh 01 November 2012)