Antibodi

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Tiap antibodi mengikat pada antigen spesifik.

Antibodi (Basa Inggris: antibody, gamma globulin) inggih punika glikoprotein kaliyan struktur katamtu ingkang dipunsèkrèsiakén saking pencerap[1] limfosit-B yang telah teraktivasi menjadi sel plasma,[2] dados respon saking antigen katamtu saha reaktif déning antigen kasebut .[3] Sistém imunitas manungsa dipuntentuaken dèning kemampuan salira kanggè mroduksi antibodi kanggè ngèlawan antigèn. Antibodi sagéd dipuntemuaken ing gétih utawa kélénjar awak vèrtèbrata ing sanèsipun, saha dipunginaakén dèning sistem kekebalan tubuh kangge ngidentifikasiaken saha netralisasiaken benda asing kadasta baktèri lan virus. Molèkul antibodi ngèdar ing salébéting pembuluh darah saha mlébét jaringan tubuh ngélampahi prosès peradangan.[3] sédaya asalipun saking sékédik struktur dasar ingkang dipunwastani rantai. Sabén antibodi gadahi kalih rantai beratageng saha kalih rantai enting.[4]

Wontén pintén-pintén tipé ingkang bèntén saking rantai abot antibodi, saha pintén-pintén tipé antibodi ingkang bènten, ingkag dipunlébétakè ing salèbéting kelas (en:isotype) ingkang benten adedasar ing saben rantai abot. Lima isotype antibodi ingkang benten dipuntingali ing awak mamalia saha mainkan peran ingkang benten saha ngarahaken respon imun ingkang trep kangge saben tipe benda asing ingkang berlawanan ingkang mlebet salebeting awak,[5] inggih punika: IgG, IgM, IgA, IgD lan IgE, ingkang gadahi bentenipun area C.

The secreted mammalian IgM has five Ig units. Each Ig unit (labeled 1) has two epitope binding Fab regions, so IgM is capable of binding up to 10 epitopes.

Antibodi punika kagolong jinis protein ingkang dipunsekresiaken déning sel plasma (sel B terdeferensiasi) ingkang gegayutan kaliyan antigen katamtu, dipunsebat ugi imunoglobulin. Sedaya molekul antibodi gadahi gadahi struktur bentukipun Y ingkang sami, saha bentuk monomer kaperang saking kalih rantai abot identik saha kalih rantai enting identik. [6].

Several immunoglobulin domains make up the two heavy chains (red and blue) and the two light chains (green and yellow) of an antibody. The immunoglobulin domains are composed of between 7 (for constant domains) and 9 (for variable domains) β-strands.

Antibodi punika biomolekul ingkang kasusun saking protein lan dipunbentuk dados respons kaliyan kawontenan benda-benda asing ingkang boten dipunkehendaki ing salebeting salira kita. Benda-benda asing punika dipunsebat antigen. Menawi wonten ing benda-benda asing ingkang mlebet ing salebeting salira dipunbetahaken 10-14 dinten kangge mbentuk antibodi. Antibodi dipunasilaken déning limfosit B utawi sel-sel B. Antibodi dipunginaaken kangge netralaken utawi nghancuraken antigen ingkang mlebet ing salebeting salira. Saben detik sekitar 2.000 molekul antibodi dipunproduksi déning sel-sel B. Salah satunggaling tuladha prekawis ingkang nglibataken antibodi inggih punika menawi kulit kita kena infeksi amargi luka mila badhe timbul nanah. Nanah punika limfosit utawi sel-sel B ingkang mati saksampunipun berperang nglawan antigen. Antibodi saged dipunpanggihaken ing aliran darah lan cairan nonseluler. Antibodi nggadahi struktur molekul ingkang jumbuh kaliyan antigen secara sempurna, kadastaanak kunci kaliyan lubangipun. Saben jinis antibodi spesifik kaliyan antigen jinis katamtu.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (en) "Immunobiology, chapter 3. The structure of a typical antibody molecule". Charles A. Janeway, et al. Retrieved 2010-03-21. 
  2. ^ (en) "Serum protein". Jeremy E. Kaslow. Retrieved 2010-02-20. 
  3. ^ a b (en) "The adaptive immune system". Retrieved 2010-02-11. 
  4. ^ (en) "Immunobiology, figure 3.2 Immunoglobulin molecules are composed of two types of protein chain: heavy chains and light chains". Charles A. Janeway, et al. Retrieved 2010-03-22. 
  5. ^ (en) Eleonora Market, F. Nina Papavasiliou (2003) V(D)J Recombination and the Evolution of the Adaptive Immune System PLoS Biology1(1): e16.
  6. ^ "buku1"(id)Campbell,Neila A,dkk."BIOLOGI Edisi Kedelapan Jilid 1:.ISBN.Erlangga.Jakarta.(2998:A-2)


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Antibodi&oldid=1000143"