Nangka

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Nangka
Buah nangka
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Rosales
Kulawarga: Moraceae
Marga: Artocarpus
Jinis: A. heterophyllus
Jeneng binomial
Artocarpus heterophyllus
Lamk.

Nangka iku jinisé wit saha wohé. Wit nangka klebu suku Moraceae; jeneng èlmiahé ya iku Artocarpus heterophyllus. Jroning basa Inggris, nangka kondhang minangka jackfruit.

Katrangan[besut | besut sumber]

Wit nangka umumé nduwèni ukuran sedheng, nganti watara 20 m dhuwuré, senadyan ana sing nganti 30 m. Wité bunder silindris, nganti watara 1 m garis tengahé. Tajuk wit nangka padhet lan ketel, bunder lan amba yèn uripé ing panggonan sing kabuka. Kabèh bagéyan tuwuhan iki ngetokaké dhadhak putih kenthel yèn dikeret.

Godhong tunggal, nyebar, mawa gagang 1–4 cm, lembaré godhong rada kandel kaya kulit, kaku, pinggiré rata, lonjong kuwalik nganti jorong (dawa), 3,5-12 × 5–25 cm, kanthi pangkal nyiut mbaka sethithik, lan pucuké mèh lancip utawa rada lancip. Godhong utamané bunder endhog lancip, dawa nganti 8 cm, gampang rogol lan ninggalaké tilas kaya ali-ali.

Asal-usul lan sumebaré[besut | besut sumber]

Nangka dipitayani asalé saka India, ya iku wewengkon Ghats bagéyan kulon, jinis-jinis liaré isih tuwuh ing alas udan (hutan hujan) ing tlatah iki. Saiki nangka wis nyebar ing laladan-laladan tropis, utamané ing Asia Kidul-wétan.

Deleng uga[besut | besut sumber]

Wacan[besut | besut sumber]

  • Verheij, E.W.M. dan R.E. Coronel (eds.). 1997. Sumber Daya Nabati Asia Tenggara 2: Buah-buahan yang dapat dimakan. PROSEA – Gramedia. Jakarta. ISBN 979-511-672-2.

Pranala jaba[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nangka&oldid=1016329"