Nangka

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Nangka
Buah nangka
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Rosales
kulawarga: Moraceae
Genus: Artocarpus
Species: A. heterophyllus
Jeneng binomial
Artocarpus heterophyllus
Lamk.

Nangka iku jinisé wit saha wohé. Wit nangka klebu suku Moraceae; jeneng èlmiahé yaiku Artocarpus heterophyllus. Jroning basa Inggris, nangka kondhang minangka jackfruit.

Katrangan[sunting | sunting sumber]

Wit nangka umumé nduwèni ukuran sedheng, nganti watara 20 m dhuwuré, senadyan ana sing nganti 30 m. Wité bunder silindris, nganti watara 1 m garis tengahé. Tajuk wit nangka padhet lan ketel, bunder lan amba yèn uripé ing panggonan sing kabuka. Kabèh bagéyan tuwuhan iki ngetokaké dhadhak putih kenthel yèn dikeret.

Godhong tunggal, nyebar, mawa gagang 1-4 cm, lembaré godhong rada kandel kaya kulit, kaku, pinggiré rata, lonjong kuwalik nganti jorong (dawa), 3,5-12 × 5-25 cm, kanthi pangkal nyiut mbaka sethithik, lan pucuké mèh lancip utawa rada lancip. Godhong utamané bunder endhog lancip, dawa nganti 8 cm, gampang rogol lan ninggalaké tilas kaya ali-ali.

Asal-usul lan sumebaré[sunting | sunting sumber]

Nangka dipitayani asalé saka India, yaiku wewengkon Ghats bagéyan kulon, jinis-jinis liaré isih tuwuh ing alas udan (hutan hujan) ing tlatah iki. Saiki nangka wis nyebar ing dhaérah-dhaérah tropis, utamané ing Asia Kidul-wétan.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Wacan[sunting | sunting sumber]

  • Verheij, E.W.M. dan R.E. Coronel (eds.). 1997. Sumber Daya Nabati Asia Tenggara 2: Buah-buahan yang dapat dimakan. PROSEA – Gramedia. Jakarta. ISBN 979-511-672-2.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Nangka&oldid=821345"