Blimbing

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Blimbing
Blimbing.jpg
Woh blimbing
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Oxalidales
Famili: Oxalidaceae
Génus: Averrhoa
Spésies: A. carambola
Jeneng binomial
Averrhoa carambola
L.

Wit Blimbing asalé saka Indonésia, India, lan Sri Langka, sarta akèh ing laladan Asia Kidul-Wétan, Républik Dominika, Brasil, Peru, Ghana, Guyana, Tonga, lan Polinesia.[1] Blimbing ditandur kanthi komersial ing Amérika Sarékat, ya iku ing Florida Kidul lan Hawaii.[1]

Deskripsi[besut | besut sumber]

Blimbing duwé jeneng latin Averrhoa Carambola.[1] Blimbing bentuké bunder lonjong lan nduwé rusuk landhep lincip kang cacahé lima.[1] Blimbing rasané legi lan nggawé seger. Ing kalangan internasional blimbing dikenal kanthi jeneng star fruit.[1] Kang ndadékaké blimbing dijenengi star fruit amarga yèn dikethok kanthi horisontal woh iki katon kaya bintang.[1]

Habitat[besut | besut sumber]

Woh kang asalé saka India utawa Srilangka iki ora mung dibudidayakaké ing wewengkon Asia Tenggara kaya ta Malaysia, Thailand lan Filipina, ananging uga dikenal ing nagara-nagara kang duwé iklim sub tropis liyané kaya ta Amérika lan Australia.[1] Blimbing gampang thukul ing panggonan kang dhuwuré 0-500 m ing sandhuwuré lumah laut lan kanthi curah udan kang dhuwur.[1] Saliyané iku blimbing kudu éntuk cukup cahya srengéngé.[1] Ing Indonésia, blimbing kang rasané legi akèh tinemu ing laladan Demak, Jawa Tengah.[1]

Wit blimbing bisa ngembang saben taun lan bisa dipanén ping telu saben setahun.[1] Saliyané blimbing woh ana uga blimbing wuluh utawa blimbing keris.[1] Blimbing iki uga diarani blimbing sayur kang jeneng latiné Averrhoa bilimbi.[1] Ananging blimbing sayur rasané luwih kecut lan biyasané kanggo nggawe sayur utawa masakan tujuwané kanggo ménéhi rasa kecut ing masakan.[1]

Khasiat[besut | besut sumber]

Woh blimbing duwé khasiat dadi antipiretik lan ekspektoran,saéngga bisa dimanfaataké kanggo obat watuk kanggo bocah cilik.[2] Blimbing ngandhut akèh vitamin C lan duwé manfaat kanggo antiinflasi, analgesik, lan diuretik, saéngga apik kanggo nambani watuk, sariawan, lara gorokan, obat demam, obat kencing manis utawa diabétes, lan kolésterol.[2] Vitamin C kang paling dhuwur uga apik kanggo tamba kanker.[2] Oyot blimbing uga duwé khasiat kanggo nambani lara sirah lan nyeri sendi.[2] Saliyané iku, godhong blimbing uga bisa kanggo tamba radang lambung, radang kulit kang ana nanahé, lan bisul.[2] Blimbing uga duwé provitamin A.[2] Khasiat liyané, blimbing bisa nglancaraké pencernaan lan kanggo obat hiperténsi utawa tekanan darah tinggi.[2]

Ananging tumprap wong kang duwé penyakit ginjel kudu ati-ati, amarga blimbing ngandhut akèh asam oxalic kang mbebayani.[2]

Blimbing uga duwé akèh khasiat liyané.[3]

  • Serat kang ana ing blimbing bisa nglancaraké prosès pencernaan[3]
  • Blimbing ngandhut pektin kang bisa ngurangi kolésterol saéngga bisa kanggo diét supaya bobot awaké mudhun[3]
  • Ncegah hépatitis lan pengerasan ati lan asam empedu kang manggoné ing usus lan mbantu ngétokna[3]
  • jus blimbing bisa nyegeraké awak yèn lagi kesel[3]

Gizi[besut | besut sumber]

Saben 100 gram woh blimbing ngandhut werna-werna nutrisi kang migunani kanggo kaséhatan.[3]

Asil olahan[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n http://www.untukku.com(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  2. ^ a b c d e f g h http://organisasi.org(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  3. ^ a b c d e f http://www.ayahbunda.co.id(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  4. ^ http://forumnova.tabloidnova.com(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 20110
  5. ^ http://www.wartakota.co.id(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
  6. ^ http://binaukm.com(dipunundhuh tanggal 18 Mèi 2011)
Deleng Uga Woh-wohan