Anggur (woh)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Red Wine grapes
Anggur, abang utawa ijo
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi 288 kJ (69 kkal)
18.1 g
Gula 15.48 g
Serat panganan 0.9 g
0.16 g
0.72 g
Vitamin
Tiamin (B1)
(6%)
0.069 mg
Riboflavin (B2)
(6%)
0.07 mg
Niasin (B3)
(1%)
0.188 mg
Asem pantotènik (B5)
(1%)
0.05 mg
Vitamin B6
(7%)
0.086 mg
Folat (B9)
(1%)
2 μg
Vitamin B12
(0%)
0 μg
Vitamin C
(13%)
10.8 mg
Vitamin K
(21%)
22 μg
Mineral
Kalsium
(1%)
10 mg
Wesi
(3%)
0.36 mg
Magnésium
(2%)
7 mg
Mangan
(3%)
0.071 mg
Fosforus
(3%)
20 mg
Potasium
(4%)
191 mg
Sodhium
(0%)
3.02 mg
Sèng
(1%)
0.07 mg
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Wit anggur iku kalebu jinis woh-wohan non-climacteric (ora usum-usuman). Tuwuh minangka tanduran kang tahan urip mataun-taun ( perennial ) lan arupa wit grumbul kang mrambat ( deciduous woody vine ), saka génus Vitis.[1] Woh anggur bisa dipangan mentahan utawa digawé jam, jus, jèli, cuka anggur, ombènan anggur lan lenga wiji anggur.[2] Anggur tuwuh nggrombol wiwit 6 nganti 300, lan wernané bisa ireng, biru, emas, ijo, ungu, abang, jambon,coklat, peach (jambon kekuningan), utawa putih.[1] Senajam mangkono, anggur "putih" sajatiné werna ijo, nanging kanthi alon-alon malih rupa sing asalé saka anggur abang.[2] Mutasi saka loro gèn kang temata ngendhegaké produksi anthocyanin, ya iku zat sing marahi rupané anggur dadi abang.[3].

Habitat[besut | besut sumber]

Anggur kalebu tanduran kang dimanfaatkè wohè.[4] Anggur arupa tanduran perdu kang mrambat. Yèn nandur anggur biyasanè dirambatakè ing anjang-anjang utawa ing wit liyanè.[4] Tanduran anggur bisa urip subur ing laladan dhataran cendhèk.[4]

Wit Anggur[besut | besut sumber]

Akèh-akèhé anggur asal saka cultivars Vitis vinifera, ya iku wit anggur Éropah sing asalé saka tlatah Mediterranean lan Asia Tengah Minor, dadi tanduran anggur jinis kang sumebar ing Amérika land Asia, kaya ta :

Anggur Segara Coccoloba uvifera iku sajatiné kaluwargané anggur Buckwheat Polygonaceae lan asalé saka pulo-pulo ing segara Karibia.[4]

Kebak ing Guna[besut | besut sumber]

Anggur bisa dimanfaataké kanggo nggawé produk minuman férméntasi.[4] Asil férméntasi anggur kang nagndhut alkohol biyasané diarani Wine, anggur uga bisa digaringké dadi kismis lan kanggo indhustri selai lan jeli.[4] Anggur uga bisa dipangan kanggo buah.[4]

Distribusi lan prodhuksi[besut | besut sumber]

Palatina, anggur Jerman
Grapevines
Grape production in 2005

Miturut "Food and Agriculture Organization" (FAO), 75,866 km2 lumahing bumi dinggoni tanduran anggur.[2] Kira-kira 71% prodhuksi anggur donya digawé ombènan anggur (wine), 27% dadi panganan woh seger, lan 2% digaringaké.[2] Sapérangan prodhuksi anggur dianggo nggawé jus anggur kanggo pemanis woh-wohan kalèng kang tanpa tambahan gula lan "100% alami".[2] Tlatah kebon anggur tansaya tambah kira-kira 2% saben taun.[2]

Tabel ing ngisor iki minangka pratélan prodhusèn anggur kang pinunjul ing donya.:

Nagara Ambané tlatah kebon anggur
Spanyol 11.750 km²
Prancis 8.640 km²
Italia 8.270 km²
Turki 8.120 km²
Amérika Sarékat 4.150 km²
Iran 2.860 km²
Rumania 2.480 km²
Portugal 2.160 km²
Argentina 2.080 km²
Australia 1.642 km²
Inggris 10,53 km²

Sumber: FAO, Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (pdf), Australian Wine and Brandy Corporation.

Jinise[besut | besut sumber]

Jinise anggur ya iku kaya kang katulis ing ngisor iki.[5]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Wiktionary-logo.svg
Look up grape in Wiktionary, the free dictionary.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1](dipunundhuh tanggal 24 April 2011)
  2. ^ a b c d e f [2](dipunundhuh tanggal 24 April 2011)
  3. ^ Walker AR, Lee E, Bogs J, McDavid DA, Thomas MR, Robinson SP (2007). "White grapes arose through the mutation of two similar and adjacent regulatory genes". Plant J 49 (5): 772–85. PMID 17316172. 
  4. ^ a b c d e f g h i j k - Similar(dipunundhuh tanggal 23 April 2011)
  5. ^ [3](dipunundhuh tanggal 23 April 2011)
Deleng Uga Woh-wohan