Dhuku

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Dhuku
Lansium domesticum ing Philipina
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Sapindales
Kulawarga: Meliaceae
Marga: Lansium
Jinis: L. domesticum
Jeneng binomial
Lansium domesticum
Corrêa

Dhuku iku tetanduran sing asalé saka laladan kulon Asia Kidul-Wétan, ya iku Indonésia, Malaysia lan Thailand. Tetanduran iki dikenal uga kanthi jeneng langsat, langsep, kokosan. Dhuku iku nduwèni manéka warna varietas, ana sing gedhé lan uga ana sing cilik. Ana sing wijiné gedhé nanaging uga ana sing ora ana wijiné (parténokarpi), nanging uga ana sing apomiksis (wiji vegetatif). Pusat produksi dhuku sing wigati ya iku Palémbang, Pasarminggu (Condet), Karanganyar, lan Kulon Progo (Nanggulan). Singosari (Malang) kawentar kanthi woh langsaté sing tanpa wiji. Nagara kang ngasilaké dhuku ya iku Filipina, Malaysia, lan Indonésia.

Sifat Botani[sunting | besut sumber]

Duku iku woh-wohan alas kang wité dhuwuré nganti 30 m. Wit duku iku ora patio gedhé lan nduwèni kayu kang atos. Pulut woh duku iku luwih sethithik ketimbang puluté woh langsat.

Galeri[sunting | besut sumber]

Deleng Uga Who-wohan
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Dhuku&oldid=1025830"