Sawo

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sawo
Sawo
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Ericales
Kulawarga: Sapotaceae
Marga: Manilkara
Jinis: M. zapota
Jeneng binomial
Manilkara zapota
(L.) P. Royen
Sinonim

Achras zapota L., 1753 (jeneng invalid)

Sawo (Manilkara zapota) iku woh-wohan ijo langgeng sing umuré dawa. Sawo uga bisa diarani neesbery|neesbery utawa sapodilas|sapodilas[1]. Wit sawo akèh ditandur ing Nagara India, Sri Lanka, Filipina, Meksiko, Venezuela, Guatemala, lan Amérika Tengah. Ing Indonésia, umumé sawo didadékaké tanduran pekarangan kang bisa didhahar wohé, utamané ing laladan Sumatra Kulon,Jakarta,Jawa Kulon, Jawa Tengah,Jawa Wétan, lan Nusa Tenggara Kulon[2]. Wiji sawo bentuké ireng utawa soklat semu ireng, gepeng tur gedhé. Jaman biyèn wiji sawo bisa kanggo dolanan dakon.[2] Wiji sawo ngandhut saponin, kuersetin, minyak 23 persen.[2] 100 gram sawo ngandhut energi 120 kkal, magnesium 12 mg, selenium 0,6 mg, protein 0,5 gram, kalsium 25 mg, fosfor 12 mg, besi 1 mg, retinol 18 mg lan asam askrobat 21 mg.[2][3]

Jenengé ing manéka basa antaran liya sauh utawa sauh manila, utawa ciku (Mly.), chico (Filipina), chikoo utawa sapota (India), sofeda (Bangladesh), xa pô chê utawa hồng xiêm (Vietnam), rata-mi (Sri Lanka), lamoot (ละมุด) ing Thailand, Laos lan Kamboja, níspero (Venezuela), sugardilly (Kep. Bahama), naseberry (Hindia Kulon), sapote (Nicaragua), sapoti (Brazil), sapotillier (basa Perancis) lan sapodilla (basa Inggris).

Mupangat[besut | besut sumber]

Wit sawo nduwèni manpangat ya iku kanggo bahan pangan olahan kayata ès krim, selai, sirup utawa difermentasi dadi anggur lan cuka.[1] Saliyané iku wit sawo uga bisa kanggo:

  • Tanduran penghijauan ing lahan kang kritis lan garing
  • Tanduran hias ing pot lan kanggo apotik hidup
  • Tanduran penghasil woh kang akèh giziné.
  • Tanduran kang bisa ngasilaké getah kanggo bahan baku industri permen karet
  • Tanduran kang bisa ngasilaké kayu kang apik kanggo perabotan omah

Sawo nduwèni kasiyat akèh kayata getih lan godhongé bisa kanggo obat diaré, lara panas, obat borok, ramuan rempah kanggo wong wadon sing lagi nglairké.[3][4]

Pirsanana uga[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id)Sawo(diunduh tanggal 30 Maret 2011)
  2. ^ a b c d (id)Soerianagara, I. lan RHMJ. Lemmens (eds.). 2002. Sumber Daya Nabati Asia Tenggara 5(1): Pohon penghasil kayu perdagangan yang utama. PROSEA – Balai Pustaka. Jakarta. ISBN 979-666-308-2.
  3. ^ a b (id)Khasiat Menyehatkan di balik Manis Masirnya Sawo (diunduh tanggal 30 Maret 2011)
  4. ^ (id)Khasiat Buah Sawo (diunduh tanggal 30 maret 2011)
Delengen Uga Who-wohan


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sawo&oldid=1081166"