Sawo kecik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sawo kecik
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Ericales
Kulawarga: Sapotaceae
Marga: Manilkara
Jinis: M. kauki
Jeneng binomial
Manilkara kauki
(L.) Dubard[1]
Sinonim

Mimusops kauki L. (basionym)[1][2][3]
Manilkara kaukii (lapsus)

Sawo kecik (Manilkara Kauki) utawa uga bisa diarani sawo Jawa, iku sawijining woh-wohan sing akèh ditemokaké ing Tanah Jawa .[4] Sawo kecik bisa dimanfaatké kanggo tanduran hias ing plataran lan uga bisa kanggo adhem-adheman ing pekarangan.[4][5] Kayu Sawo kecik apik banget lan bentuké kang atos tur kuwat ndadekaké kayuné apik kanggo bahan bangunan lan kanggo ukiran.[4][6] Sawo kecik miturut filosofi Jawa digandèngcènèngké sarwo becik (Serba Baik).[4][7] Ing Yogyakarta, bisa didadèkaké pratandha yèn sing nandur sawo kecik ya iku para abdi dalem kraton.[4][7][8] Woh Sawo Kecik diremeni para putri keraton amarga sawo kecik bisa kanggo wewangian alami para putri keraton.[8] Yèn dhahar woh iki, keringat , ambegane bisa dadi seger.[8]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

  • Tanduran sawo kecik nduwèni cirri-ciri:[4]
  • Dhuwuré tanduran sawo kecik bisa nganti 15-25 mètèr
  • Nduwèni godhong akèh lan isih bisa urip nalika mangsa ketiga
  • Woh sawo kecik bentuké bunder (bulat telur utawa bulat telur sungsang), ukurané cilik kira-kira 3.7 cm
  • Woh Sawo Kecik nduwèni kulit ari kanggo bungkusan kang tipis banget nanging gampang diuncèki.
  • Woh sawo kecik yèn mateng rasané legi , nanging ana uga kang rasané rada sepet.

Klasifikasi èlmiah[besut | besut sumber]

Klasifikasi èlmiah sawo kecik ya iku:[4][8] Kingdom: Plantae; Subkingdom: Tracheobionta; Super Divisi: Spermatophyta; Divisi: Magnoliophyta; Kelas: Magnoliopsida; Sub Kelas: Dilleniidae; Ordo: Ebenales; Famili: Sapotaceae; Genus: Manilkara; Spesies: Manilkara kauki; Sinonim; Mimusops kauki, Manilkara kaukii

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Annales du Musée Coloniale de Marseille ser. 3, 3 1915 "Plant Name Details for Manilkara kauki". Retrieved December 30, 2009. basionym: Sapotaceae Mimusops kauki L. 
  2. ^ Species Plantarum 2 1753 "Plant Name Details for Mimusops kauki". Retrieved December 30, 2009. Type Information: "Habitat in Zeylona." basionym of: Sapotaceae Manilkara kauki 
  3. ^ GRIN (March 17, 2008). "Manilkara kauki information from NPGS/GRIN". Taxonomy for Plants. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, Maryland: USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Retrieved December 30, 2009. 
  4. ^ a b c d e f g (id)Sawo(diaksès tanggal 30 maret 2011)
  5. ^ About sawo kecik / SawoKecik (dipunundhuh tanggal 17 April 2011)
  6. ^ (id)Sawo Kecik, Si Penghuni Kraton(diunduh tanggal 2 April 2011)
  7. ^ a b Sawo Kecik, Pohon Sarwo Becik Tapi Langka(dipunundhuh tanggal 17 April 2011)
  8. ^ a b c d Misteri Pohon Sawo Kecik di Halaman Kedaton Keraton Surakarta(dipunundhuh tanggal 17 April 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sawo_kecik&oldid=1075472"