Kismis

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kismis

Kismis ya iku anggur sing digaringaké lan bisa dipangan langsung utawa digunakaké ing masakan. Ing abad 11 Masehi wadya salib manuhaké kismis ing Éropah sawisé bali saka Mèditerania. Kismis duwé rasa legi amarga duwé konsèntrasi gula sing dhuwur lan upama disimpen kanthi suwé bisa ngristal. Prosès iki bisa ndadèkaké kismis kasar, ananging ora ngowahi pigunané. Dekristalisasi kismis bisa kagawé kanthi cara dikum ana ing cuwèran (alkhohol, sari buah, utawa banyu umub) sadhéla sawisé gulané ajur. Zabib ya iku kismis sing garing. Zabib iku kalebu tembung basa Arab déné kismis iku jeneng saka basa Indonésia saka tembung kishmish ing basa Hindi, Urdu, lan Pèrsi.