Natrium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
11 -natriummagnesium
Li

Na

K
Na-TableImage.png
Katrangan Umum Unsur
Jeneng, Lambang, Nomer atom natrium, Na, 11
Dhèrèt kimia logam alkali
Golongan, Période, Blok 1, 3, s
Panampilan putih keperakan
Na,11.jpg
Massa atom 22,989770(2) g/mol
Konfigurasi elektron [Ne] 3s1
Cacahing èlèktron saben kulit 2, 8, 1
Ciri-ciri fisik
Fase padat
Massa jenis (watara suhu kamar) 0,968 g/cm³
Massa jenis cair ing titik lebur 0,927 g/cm³
Titik lebur 370,87 K
(97,72 °C, 207,9 °F)
Titik umob 1156 K
(883 °C, 1621 °F)
Kalor peleburan 2,60 kJ/mol
Kalor panguapan 97,42 kJ/mol
Kapasitas kalor (25 °C) 28,230 J/(mol·K)
Tekanan uap
P/Pa 1 10 100 1 k 10 k 100 k
ing T/K 554 617 697 802 946 1153
Ciri-ciri atom
Struktur kristal kubus pusat badan
Bilangan oksidasi 1
(oksida basa kuat)
Elektronegativitas 0,93 (skala Pauling)
Energi ionisasi pertama: 495,8 kJ/mol
ke-2: 4562 kJ/mol
ke-3: 6910,3 kJ/mol
Jari-jari atom 180 pm
Jari-jari atom (terhitung) 190 pm
Jari-jari kovalen 154 pm
Jari-jari Van der Waals 227 pm
Lain-lain
Sifat magnetik paramagnetik
Resistivitas listrik (20 °C) 47,7 nΩ·m
Konduktivitas termal (300 K) 142 W/(m·K)
Ekspansi termal (25 °C) 71 µm/(m·K)
Kecepatan suara (pada wujud kawat) (20 °C) 3200 m/s
Modulus Young 10 GPa
Modulus rigiditas 3,3 GPa
Modulus ruah 6,3 GPa
Skala Mohs 0,5
Kekerasan Brinell 0,69 MPa
Isotop
iso NA waktu paruh DM DE (MeV) DP
22Na syn 2,602 tahun β+ 0,546 22Ne
ε - 22Ne
γ 1,2745 -
23Na 100% Na stabil kanthi 12 neutron
Referensi

Natrium utawa sodium kuwi unsur kimia jroning tabel pèriodik kang nduwèni simbul Na lan nomer atom 11. Natrium kuwi logam reaktif kang empuk, kepérakan, lan kayadéné lilin, kang kalebu golongan logam alkali kang akèh tinemu jroning senyawa alam (utamané halite). Natrium kuwi réaktif banget, geniné awarna kuning, oksidasi jroning hawa udhara, lan duwé daya réaksi kuwat karo banyu, saénggga kudu disimpen jroning lenga. Amarga réaktif banget, natrium mèh ora tau ditemokaké arupa unsur murni.

Sipat utama[sunting | sunting sumber]

Kayadéné logam alkali liyané, natrium kuwi unsur réaktif kang empuk, ènthèng, lan putih kepérakan, kang ora tau awujud unsur murni ing alam. Natrium ngaambang ing banyu, ngurai dadi gas hidrogen lan ion hidroksida. Yèn digerus dadi bubuk, natrium bakal njeblug jroning banyu sacara spontan. Nanging, biasané natrium ora njeblug ing udhara kanthi suhu sangisoré 388 K.



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Natrium&oldid=813958"