Tetanduran

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tetanduran
Temporal range: 520 Ma
Kambrium tekan saiki, nanging pirsani teks
Klasifikasi èlmiah
Domain: Archaeplastida
krajan: Plantae
Haeckel, 1866[1]
Divisi


Alga ijo

Tetanduran dharat (Embryophyta)

Nematophytes

Tetanduran iku ing èlmu Biologi maknané organisme sing kagolong Regnum Plantae, ing antarané: kabèh tetanduran mawa pembuluh, sing semu lan sing sejati (lumut ati, lumut, paku-pakuan uga tetanduran wewiji). Ing vèrsi taksonomi tetanduran tinentu, alga ijo uga klebu ing karajan (regnum) iki. Tetanduran iku jenis organisme autotrof sing manfaataké klorofil kanggo komponèn pangowah ènèrgi foton saka cahya srengéngé dadi ènèrgi kimiawi sing wujudé gula. Prosès pangalihan iki diarani prosès fotosintesis. Amarga sifaté sing autotrof, tetanduran iku ana ing posisi angka siji ing ranté aliran ènèrgi liwat organisme urip (ranté panganan). Amarga werna ijo dominan banget ing anggota karajan iki, mula jeneng liya sing dianggo ya iku Viridiplantae ("tetanduran ijo"). Jeneng liyané ya iku Metaphyta.

Klasifikasi tetanduran mangsa kapungkur nglebokaké uga kabèh jinis alga lan fungi (kalebu jamur lendhir) minangka anggotané. Kritik-kritik sing muncul sabanjuré agawé fungi dipisahaké saka tetanduran. Senadyan stasioner, fungi asipat saprotrof, antuk ènèrgi saka sisa-sisa bahan organik. Saliyané iku, dhindhing sèl fungi ora kasusun saka bahan sing padha karo tetanduran lan malahan mèmper kéwan. Sebagéan gedhé alga banjur wiwit dipisahaké saka kaanggotaan tetanduran amarga ora nduwèni diferensiasi jaringan lan ora ngembangaké klorofil minangka pigmen panangkap ènèrgi.

Panggunaan tèknik-tèknik biologi molekuler marang filogeni tetanduran pranyata mènèhi dhukungan pamisahan iki.

Dhéfinisi[sunting | sunting sumber]

Nalika sawijining tetanduran dikarepaké minangka grup organisme tinamtu utawa taxon, biasané ngarujuk marang salah siji konsèp. Panglompokané ya iku:

Jeneng Lingkup Katrangan
Tetanduran dharat, uga ditepungi minangka Embryophyta utawa Metaphyta. Plantae sensu strictissimo Klompok iki kalebu liverworts, hornworts, mosses, lan vascular plant, lan uga fossil plants sing mèmper karo klompok iki.
Green plants – uga ditepungi minangka Viridiplantae, Viridiphyta utawa Chlorobionta Plantae sensu stricto Klompok iki kalebu tetanduran dharat plus manéka klompok alga ijo, kalebu stonewort.
Archaeplastida, Plastida utawa Primoplantae Plantae sensu lato Kompok iki kalebu tetanduran ijo ig dhuwur plus Rhodophyta (alga abang) lan Glaucophyta (alga glaucophyte).

Cara liya ya iku liwat sawijiningcladogram, sing nuduhaké hubungan evolusionèr. Sajarah évolusi tetanduran durung ditata sacara pepak, nanging salah siji sing wis ditampa ya iku.[2] Those which have been called "plants" are in bold.

Archaeplastida 

Glaucophyta (glaucophyte algae) 




Rhodophyta (alga abang) 



Viridiplantae 

Chlorophyta (pérangan saka alga ijo) 


Streptophyta 

streptophyte algae (pérangan saka alga ijo) 




Charales (stoneworts, often included 
ing alga ijo) 



land plants utawa embryophytes








groups traditionally called "algae"

Ragam[sunting | sunting sumber]

Watara 350,000 spesies saka tetanduran sing ana wektu iki. Taun 2004, watara 287,655 spesies wis ditepungi, ing antarané 258,650 yakuwi awujud tetanduran ngembang, 16,000 bryophyta, 11,000 pakis lan 8,000 alga ijo.

Karagaman tetanduran
Klompok informal Jeneng divisi Jeneng umum Cacahing spesies
Ganggang ijo Chlorophyta ganggang ijo (chlorophyta) 3,800 [3]
Charophyta ganggang ijo (desmids & charophytes) 4,000 - 6,000 [4]
Bryophyta Marchantiophyta liverworts 6,000 - 8,000 [5]
Anthocerotophyta hornworts 100 - 200 [6]
Bryophyta mosses 12,000 [7]
Pteridophyta Lycopodiophyta club mosses 1,200 [8]
Pteridophyta ferns, whisk ferns & horsetails 11,000 [8]
Tetanduran wewiji Cycadophyta cycads 160 [9]
Ginkgophyta ginkgo 1 [10]
Pinophyta conifers 630 [8]
Gnetophyta gnetophytes 70 [8]
Magnoliophyta flowering plants 258,650 [11]

Pirsani uga[sunting | sunting sumber]

Réferènsi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Haeckel G (1866). Generale Morphologie der Organismen. Berlin: Verlag von Georg Reimer. pp. vol.1: i–xxxii, 1–574, pls I–II; vol. 2: i–clx, 1–462, pls I–VIII.
  2. ^ Miturut Rogozin, I.B.; Basu, M.K.; Csürös, M.; Koonin, E.V. (2009), "Analysis of Rare Genomic Changes Does Not Support the Unikont–Bikont Phylogeny and Suggests Cyanobacterial Symbiosis as the Point of Primary Radiation of Eukaryotes", Genome Biology and Evolution 1, doi:10.1093/gbe/evp011 and Becker, B.; Marin, B. (2009), "Streptophyte algae and the origin of embryophytes", Annals of Botany 103 (7), doi:10.1093/aob/mcp044; see also the slightly different cladogram in Lewis, Louise A.; McCourt, R.M. (2004), "Green algae and the origin of land plants", Am. J. Bot. 91 (10), doi:10.3732/ajb.91.10.1535.
  3. ^ Van den Hoek, C., D. G. Mann, & H. M. Jahns, 1995. Algae: An Introduction to Phycology. pages 343, 350, 392, 413, 425, 439, & 448 (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-30419-9
  4. ^ Van den Hoek, C., D. G. Mann, & H. M. Jahns, 1995. Algae: An Introduction to Phycology. pages 457, 463, & 476. (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-30419-9
  5. ^ Crandall-Stotler, Barbara. & Stotler, Raymond E., 2000. "Morphology and classification of the Marchantiophyta". page 21 in A. Jonathan Shaw & Bernard Goffinet (Eds.), Bryophyte Biology. (Cambridge: Cambridge University Press). ISBN 0-521-66097-1
  6. ^ Schuster, Rudolf M., The Hepaticae and Anthocerotae of North America, volume VI, pages 712-713. (Chicago: Field Museum of Natural History, 1992). ISBN 0-914868-21-7.
  7. ^ Goffinet, Bernard; William R. Buck (2004). "Systematics of the Bryophyta (Mosses): From molecules to a revised classification". Monographs in Systematic Botany (Missouri Botanical Garden Press) 98: 205–239.
  8. ^ a b c d Raven, Peter H., Ray F. Evert, & Susan E. Eichhorn, 2005. Biology of Plants, 7th edition. (New York: W. H. Freeman and Company). ISBN 0-7167-1007-2.
  9. ^ Gifford, Ernest M. & Adriance S. Foster, 1988. Morphology and Evolution of Vascular Plants, 3rd edition, page 358. (New York: W. H. Freeman and Company). ISBN 0-7167-1946-0.
  10. ^ Taylor, Thomas N. & Edith L. Taylor, 1993. The Biology and Evolution of Fossil Plants, page 636. (New Jersey: Prentice-Hall). ISBN 0-13-651589-4.
  11. ^ International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, 2006. IUCN Red List of Threatened Species:Summary Statistics


Balik menyang: Kaca Utama
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tetanduran&oldid=869214"