Lumut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Jinis lumut Marchantia
Salah sijiné golongan bryophytes

Tuwuhan lumut minangka sakumpulan tuwuhan cilik kang kalebu sajeroning divisio Bryophyta (saka basa Yunani bryum, "lumut").

Tuwuhan iki wis nuduhaké diferensiasi kang tegas antara organ panyerap hara lan organ fotosintetik nanging durung duwé oyot lan godhong sajati. Golongan tuwuhan iki uga durung duwé pembuluh sajati. Alih-alih oyot, organ panyerap harané awujud rizoid (harafiah: "kaya oyot"). Godhong tuwuhan lumut bisa ngayahi fotosintesis. Tuwuhan lumut minangka tuwuhan pelopor, kang tuwuh ing siji panggonan sadurungé tuwuhan liya bisa tuwuh. Iki kedadéan amarga tuwuhan lumut ukurané cilik nanging minangka koloni kang bisa njangkau area kang amba. Jaringan tuwuhan kang mati dadi sumber hara tumrap tuwuhan lumut liya lan tuwuhan kang liyané.

Sajeroning basa sadina-dina, istilah "lumut" bisa tegesé sawetara divisio. Klasifikasi lawas nggabungaké uga lumut hati lan lumut tanduk sajeroning Bryophyta, sa’engga ing sajeroning Bryophyta karangkum lumut tanduk, lumut hati, lan lumut sajati (Musci). Nanging, perkembangan sajeroning taksonomi tuwuhan nuduhaké yèn penggabungan iki parafiletik wusanané diputusaké misah lumut hati lan lumut tanduk ing sajabané Bryophyta. Ing donya ana watara 4.000 spésies tuwuhan lumut (kalebu lumut hati), 3.000 ing antarané tuwuh ing Indonésia[1]. Kebun Raya Cibodas ing Jawa Kulon duwé "taman lumut" kang ngolèksi manéka tuwuhan lumut lan lumut hati saka manéka wewengkon ing Indonésia lan donya.

Rujukan[besut | besut sumber]