Tetanduran runjung

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tetanduran runjung (Pinophyta)
Araucaria heterophylla 01.jpg
Tumbuhan Araucaria heterophylla (Araucariaceae)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Subkarajan: Gymnospermae
Dhivisi: Pinophyta
Klas: Pinopsida
Ordo & Suku

.

Tetumbuhan runjung utawa Pinophyta, utawa kondhang kanthi jeneng konifèr (Coniferae), minangka saklompok tetanduran wiji kabukak (Gymnospermae) kanthi ciri sing paling jelas ya iku nduawèni runjung ("cone") minangka sing gawa wiji. Klompok iki biyèn sajeroning klasifikasi ana ing takson "kelas" nanging saiki dadi divisio dhéwé sawisé diweruhi yèn pamisahan Gymnospermae lan Angiospermae kanthi kladistik ya iku polifiletik.

Kurang luwih ana 550 spésies anggota divisio iki, arupa grumbul, perdhu utawa wit. Akèh-akèhé anggota golongan iki duwé tajuk awangun krucut lan ndarbèni godhong sing dawa (lanset) utawa awangun dom (saéngga dikenal uga minangka tetanduran agodhong dom). Wangun godhong kaya iku dianggep adhaptasi marang habitat mèh kabèh anggotané sing akèh urip ing wewengkon sing hawané adhem, kaya ing saubengé kutub (circumpolar) utawa ing pagunungan.

Gladri gambar[besut | besut sumber]