Tetanduran runjung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tetanduran runjung (Pinophyta)
Tumbuhan Araucaria heterophylla (Araucariaceae)
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
Subkrajan: Gymnospermae
divisio: Pinophyta
kelas: Pinopsida
Ordo & Suku

.

Tetumbuhan runjung utawa Pinophyta, utawa luwih dikenal kanthi jeneng konifèr (Coniferae), minangka saklompok tetanduran wiji kabukak (Gymnospermae) kanthi ciri sing paling jelas yaiku nduawèni runjung ("cone") minangka sing gawa wiji. Klompok iki biyèn jroning klasifikasi ana ing takson "kelas" nanging saiki dadi divisio dhéwé sawisé diweruhi yèn pamisahan Gymnospermae lan Angiospermae sacara kladistik yaiku polifiletik.

Kurang luwih ana 550 spesies anggota divisio iki, arupa grumbul, perdhu utawa wit. Akèh-akèhé anggota klompok iki nduwèni tajuk awangun krucut lan ndarbèni godhong sing dawa (lanset) utawa awangun dom (saéngga dikenal uga minangka tetanduran agodhong dom). Wangun godhong kaya kuwi dianggep minangka adaptasi marang habitat mèh kabèh anggotané sing akèh urip ing wilayah sing hawané adhem, kaya ing saubengé kutub (circumpolar) utawa ing pagunungan.

Galeri gambar[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tetanduran_runjung&oldid=821631"