Tetanduran runjung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Tetanduran runjung (Pinophyta)
Tumbuhan Araucaria heterophylla (Araucariaceae)
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Subkrajan: Gymnospermae
Divisio: Pinophyta
Kelas: Pinopsida
Ordo & Suku

.

Tetumbuhan runjung utawa Pinophyta, utawa luwih dikenal kanthi jeneng konifèr (Coniferae), minangka saklompok tetanduran wiji kabukak (Gymnospermae) kanthi ciri sing paling jelas ya iku nduawèni runjung ("cone") minangka sing gawa wiji. Klompok iki biyèn jroning klasifikasi ana ing takson "kelas" nanging saiki dadi divisio dhéwé sawisé diweruhi yèn pamisahan Gymnospermae lan Angiospermae sacara kladistik ya iku polifiletik.

Kurang luwih ana 550 spesies anggota divisio iki, arupa grumbul, perdhu utawa wit. Akèh-akèhé anggota klompok iki nduwèni tajuk awangun krucut lan ndarbèni godhong sing dawa (lanset) utawa awangun dom (saéngga dikenal uga minangka tetanduran agodhong dom). Wangun godhong kaya iku dianggep minangka adaptasi marang habitat mèh kabèh anggotané sing akèh urip ing wewengkon sing hawané adhem, kaya ing saubengé kutub (circumpolar) utawa ing pagunungan.

Galeri gambar[sunting | besut sumber]