Adhaptasi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Adaptasi punika caranipun organisme supaya saged nyesuaikaken kaliyan lingkungan ingkang ngandap. Fungsinipun adhaptasi punika:

  1. Kanggé pikantuk banyu, hawa, lan nutrisi
  2. Supados saged adhaptasi kaliyan kondisi fisik, kajaba temperatur, cahya lan panas.
  3. Supaya saged bertahan saking musuhipun kaliyan saged reproduksi
  4. Saged ngerespon owah-owahan ing lingkungan ngandap.

Jenisipun Adaptasi[besut | besut sumber]

Adaptasi jenisipun wonten 3, inggih punika:

Adaptasi Morfologi[besut | besut sumber]

Adaptasi morfologi punika, bentukipun salira ingkang nyesuaiken kanggé kebutuhanipun urip. Kajaba:

Cucuk[besut | besut sumber]

Garudha gadhah cucuk ingkang kiyat lan uwang ngandhap mlengkung kaliyan tajem kanggé nyengkrem mangsanipun.

Oyod[besut | besut sumber]

Oyod ing ara-ara punika, kageman oyod ingkang kiyat kanggé nyerep toya. Manawi oyod hawa kanggé ambegan.

Waja mirunggan[besut | besut sumber]

Waja kéwan karnivora utawi ingkang nedha daging, adaptasinipun dadosaken waja dados sekawan waja siyung ingkang gedhé lan lancip. Fungsinipun kanggé nangkep mangsa, lan waja bam ingkang landhep ing pucuk kanggé ngoyak mangsanipun.

Adhaptasi Fisiologi[besut | besut sumber]

Adhaptasi fisiologi punika, fungsi fisiologis ingkang 'nyami' kanggé kabetahanipun urip. Kaya ta:

Klanjer badheg[besut | besut sumber]

Sigung punika saged miyosaken ganda ingkang badheg saking cuwèran ingkang disemprotaken saking bolongan sisihé silit.

Kanthong mangsi[besut | besut sumber]

Cumi kanggé kanthong mangsi punika supados saged nglindhungi awak saking mungsuh utawi prédhator.

Adaptasi Tingkah Laku[besut | besut sumber]

Adaptasi tingkah laku punika adapatasi uatawi penyesuaian tingkah laku. Tuldhanipun:

Pura-pura tidur atau mati[besut | besut sumber]

Kéwan ingkang ngelakoaken adhaptasi punika tupai Virginia. Tupai punika tilem lan nutup soca, meanwi wonten predator ingkang nyedhak. Dados ketinggalipun tupai punika sampun mati.

Migrasi[besut | besut sumber]

Ikan Salem ing Amérika utara, migrasi kanggé endhog-endhog ikan salem. Ikan salem uripé punika ing laut. Ikan salem ingkang ageng, umur 4 ngantos 7 taun, kempal ing pasisir barat Amérika Utara lan sareng-sareng nuju kali. Ing kali punika Ikan salem kang lanang, ngetoaken sperma ing nduwuripun endhog-endhog punika. Ikan salem ingkang sampun ngetoaken sperma limrahipun mati. Endog-endhog punika urip ing banyu tawar, manawi sampun ageng sareng-sareng nuju laut.

Pranala njaba[besut | besut sumber]