Takson

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Taksonomi, saka tembung (Basa Yunani: tassein sing maknané kanggo nglasifikasi lan nomos sing maknané aturan. Taksonomi bisa diarani klasifikasi mawa hirarki, utawa prinsip sing ndhasari klasifikasi. Mèh kabèh -- barang obah, barang meneng, panggonan, lan kedadéyan -- bisa diklasifikasèkaké miturut sawetara skéma taksonomi.

Taksonomi jroning biologi[sunting | sunting sumber]

Pirsani Tatajeneng biologi

Jroning biologi, taksonomi minangka cawang èlmu dhéwé, sing diarani uga klasifikasi utawa sistematika. Sistem sing dianggo yakuwi pawèwèh jeneng kanthi rong sebutan, sing dikenal minangka tatajeneng binomial utawa binomial nomenclature, sing diusulaké déning Carl von Linne (Latin: Carolus Linnaeus), wong naturalis kabangsan Swedia.

Linneaus ngenalaké enem hierarki kanggo nglompokaké kabèh organisme urip. Kaenem hierarki (sing diarani takson) iku wiwit saka sing paling dhuwur (istilah jroning tandha kurung iku usulan kanggo panggunaan jroning basa Indonesia):

Kanggoné tetuwuhan, istilah Divisio kerep dianggo ngganti Filum.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Takson&oldid=841190"