Foton

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Foton kang dipancarake ing berkas koheren laser

Foton ya iku partikel elementer ana ing fenomena elektromagnetik.[1] Biasane foton dianggep sing ngawa radiasi elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan Sinar-X.[1] Foton béda karo partikel elementer liyané kaya elektron lan quark, amarga foton ora duwé bobot lan ana ing ruang vakum foton bisa obah karo kecepatan cahya, c.[1] Foton duwé sipat gelombang lan partikel ("dualisme gelombang-partikel").[1] Ana ing ngèlmu fisika, Foton (saka basa Yunani φως, ykang tegese cahya) ya iku kuantum saka medan elektromagnetik lan salah siji partikel dhasar kang disinauni ing elektrodinamika kuantum (QED, Inggris: Quantum Electrodynamics) pérangan paling tuwa saka Model Standar fisika partikel.[1] Awujud gelombang, siji foton tunggal nyebar ana ing kabèh ruang lan nuduhake fenomena gelombang kaya pembiasan lensa lan interferensi destruktif nalika gelombang dipantulake lan musnahake siji karo sijiné[1] Dadi partikel, foton mung bisa interaksi karo materi mindahke ènergi sakjumlah:

,

tegese ya iku ya iku konstanta Planck, ya iku laju cahya, lan ya iku dawa gelombange.[2][3] Saliyané ènergi partikel foton uga nggawa momentum lan duwé polarisasi.[2] Foton matuhi hukum mekanika kuantum, kang tegese ya iku besaran-besaran saka foton sering ora bisa diukur kanthi pas.[2] Biasane besaran-besaran sak foton dijabarake dadi probabilitas ngukur polarisasi, posisi, utawa momentum.[2] Tuladhané ya iku foton kang bisa ngeksitasi salah siji molekul, sering ora bisa ngramalake sadurungé, molekul endi kang arep kena reksitasi.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Lewis, GN (1926). "The conservation of photons". Nature 118: 874–875. 
  2. ^ a b c d e Isaac Asimov (1966). The Neutrino, Ghost Particle of the Atom. Doubleday. 
  3. ^ Isaac Asimov (1968). The Universe From Flat Earth To Quasar. Avon Books.