Foton

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Foton kang dipancarake ing berkas koheren laser

Foton ya iku partikel elementer ana ing fenomena elektromagnetik.[1] Biasane foton dianggep sing ngawa radiasi elektromagnetik, kaya cahya, gelombang radio, lan Sinar-X.[1] Foton beda karo partikel elementer liyane kaya elektron lan quark, merga foton ora duwé bobot lan ana ing ruang vakum foton bisa obah karo kecepatan cahya, c.[1] Foton duwé sifat gelombang lan partikel ("dualisme gelombang-partikel").[1] Ana ing ilmu fisika, Foton (saka basa Yunani φως, ykang tegese cahaya) ya iku kuantum saka medan elektromagnetik lan salah siji partikel dasar kang disinauni ing elektrodinamika kuantum (QED, Inggris: Quantum Electrodynamics) bagian paling tua saka Model Standar fisika partikel.[1] Awujud gelombang, siji foton tunggal nyebar ana ing kabeh ruang lan nuduhake fenomena gelombang kaya pembiasan lensa lan interferensi destruktif nalika gelombang dipantulake lan musnahake siji karo sijine[1] Dadi partikel, foton mung bisa interaksi karo materi mindahke energi sakjumlah:

E = \frac{hc}{\lambda},

tegese ya iku h ya iku konstanta Planck, c ya iku laju cahaya, lan \lambda ya iku dawa gelombange.[2][3] Sakliyane energi partikel foton uga nggawa momentum lan duwé polarisasi.[2] Foton matuhi hukum mekanika kuantum, kang tegese ya iku besaran-besaran saka foton sering ora bisa diukur kanthi pas.[2] Biasane besaran-besaran sak foton dijabarake dadi probabilitas ngukur polarisasi, posisi, utawa momentum.[2] Tuladhane ya iku foton kang bisa ngeksitasi salah siji molekul, sering ora bisa ngramalake sakdurunge, molekul endi kang arep kena reksitasi.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f Lewis, GN (1926). "The conservation of photons". Nature 118: 874–875. 
  2. ^ a b c d e Isaac Asimov (1966). The Neutrino, Ghost Particle of the Atom. Doubleday. 
  3. ^ Isaac Asimov (1968). The Universe From Flat Earth To Quasar. Avon Books. 


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Foton&oldid=998278"