Anatomi tetanduran

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Anatomi tetanduran utawa fitotomi iku analogi saka anatomi manungsa utawa kéwan. Sanajan sacara prinsip kajian sing diayahi iku ndeleng fisik minangka pérangan-pérangan sing sacara fungsional béda-béda, anatomi tetanduran migunakaké pendekatan métodhe sing béda karo anatomi kéwan. Organ tetanduran kaékspos saka njaba, saéngga lumrahé ora perlu "pambedhahan".

Anatomi tetanduran biyasané dipérang dadi telung pérangan miturut hierarki sajeroning kauripan:

  • Organologi, nyinaoni struktur lan fungsi organ adhedhasar jaringan-jaringan penyusuné;
  • Histologi, nyinaoni struktur lan fungsi manéka jaringan adhedhasar wangun lan peran sèl panyusuné; lan
  • Sitologi, nyinaoni struktur lan fungsi sèl sarta organel-organel ing sajeroné, prosès kauripan sajeroning sèl, sarta gegayutan antara siji sèl karo sèl liyané. Sitologi kaloka uga minangka biologi sèl.

Morfologi tetanduran uga kerep dikaji bebarengan karo anatomi tetanduran.

Organologi[besut | besut sumber]

Organologi nyinaoni struktur lan fungsi sawijining organ. Ing ngisor iki jaringan-jaringan dhasar sing nyusun telung organ pokok tetanduran.

Oyod[besut | besut sumber]

Oyod utawa oyot, kasusun saka jaringan-jaringan:

Lapis njaba oyod kerep dilindhungi déning lapisan gabus tipis. Pérangan pucuk oyod duwé jaringan tambahan ya iku tudhung oyod. Pucuk oyod uga dislimuti déning lapisan mèmper lendhir sing diarani misel (mycel) sing wigati sajeroning pertukaran hara sarta interaksi karo organisme (mikroba) liya.

Wit[besut | besut sumber]

Susunan wit (basa Indonésia: batang), ora akèh bédané karo oyod. Wit kasusun saka jaringan iki:

Struktur iki ora akèh owah, ing wit utama, pang, utawa ranting. Lumahing wit mawa kayu utawa tetanduran arupa wit-witan kerep dilindhungi déning lapisan gabus (suber) lan/utawa kutikula sing ngandhut lenga (hidrofobik). Jaringan kayu ing wit dikotil utawa monokotil tinamtu bisa ngalami prosès lignifikasi sing lanjut saéngga kayu dadi atos banget.

Godhong[besut | besut sumber]

Godhong jangkep dumadi saka pelepah godhong, gagang godhong sarta helai godhong. Helai godhong duwé urat godhong sing ora liya minangka terusan saka jaringan panyusun wit sing fungsiné nyaluraké hara utawa produk fotosintesis. Helai godhong kasusun saka jaringan-jaringan dhasar iki:

Permukaan epidermis kerep kalapis déning kutikula utawa rambut alus (pilus) kanggo nglindhungi godhong saka srangga pemangsa, spora jamur, utawa tetesan banyu udan.

Histologi[besut | besut sumber]

Histologi tetanduran nyinaoni jinis-jinis sèl (adhedhasar wangun lan fungsi) sing nyusun sawijining jaringan.

Jaringan panyusun tetanduran antarané : 1. epidermis (jaringan pelindhung) 2. kolenkim (jaringan penyokong) 3. sklerenkim (jaringan penyokong) 4. parenkim (jaringan dhasar) 5. xilem (jaringan pembuluh/pengangkut) 6. floem (jaringan pembuluh/pengangkut)

Sitologi[besut | besut sumber]

Pirsani artikel sèl (biologi) kanggo pembasan luwih jero.

Sitologi nyinaoni fungsi manéka warna sèl lan organel-organel kas pendhukung fungsi kasebut.