Ènergi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Srengéngé yaiku sumber ènergi kanggo kauripan ing Bumi. Srengéngé ngasilake utamane ènergi termal, ènergi panas lan ènergi radian (cahya).

Ing fisika, ènergi iku properti saka obyèk kang bisa ditransfer kanggo obyèk liyané utawa diowahi menyang werna-werna bentuk.[1] "Kemampuan saka sistem kanggo nindakake karya" iku gambaran kang umum, nanging ora bener amarga ènergi ora kudu kasedhiya kanggo karya.[2] Kayata, ing Unit SI, ènergi diukur nganggo joule, lan siji joule wis ditetepake "kanthi mékanik", kang ènergi ditransfer kanggo obyèk kanthi karya mékanik saka obah kadohan saka 1 mèter marang gaya 1 Newton.[note 1] Nanging, ana akèh definisi sanès ènergi, gumantung ing konteks, kaya ta ènergi termal, ènergi radian, elektromagnetik, nuklir, etc., ngendi ukara asalé sing paling trep.

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. ^ Energi (lan satuané) kerepé didèfinisikaké nganggo karya kang bisa dilakoni. Tapi, tèknisé iki mung kira-kira, amarga hukum térmodinamika kaping pindho artine karya kang bisa dilakoni sawijining system mesthi kurang saka energi total sistem, amarga panas buangan. Delok: Robert L. Lehrman (1973). "Energy is not the ability to do work" [Energi iku dudu kemampuan nglakoni karya] (PDF) (ing basa basa Inggris). The Physics Teacher. 

Réferénsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Kittel, Charles; Kroemer, Herbert (1980-01-15). Thermal Physics (ing basa Inggris). Macmillan. ISBN 9780716710882. 
  2. ^ Benno Maurus Nigg; Brian R. MacIntosh; Joachim Mester (2000). Biomechanics and Biology of Movement. Human Kinetics. k. 12. ISBN 9780736003315. 

Wacan luwih lanjut[besut | besut sumber]

  • Alekseev, G. N. (1986). Energy and Entropy [Energi lan Entropi] (ing basa basa Inggris). Moskwa: Mir Publishers. 
  • Crowell, Benjamin (2011) [2003]. Light and Matter [Cahya lan Matèri] (ing basa basa Inggris). Fullerton, California: Light and Matter. 
  • Ross, John S. (23 April 2002). "Work, Power, Kinetic Energy" [Karya, Daya, Energi Kinetik] (PDF). Project PHYSNET (ing basa basa Inggris). Michigan State University. 
  • Smil, Vaclav (2008). Energy in nature and society: general energetics of complex systems [Energi ing alam lan masarakat: energetika umum saka sistem komplèks] (ing basa basa Inggris). Cambridge, USA: MIT Press. ISBN 0-262-19565-8. 
  • Walding, Richard; Rapkins, Greg; Rossiter, Glenn (1999-11-01). New Century Senior Physics [Fisika Senior Abad Anyar] (ing basa basa Inggris). Melbourne, Ostrali: Oxford University Press. ISBN 0-19-551084-4. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Prone to spam Cithakan:Z148

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.