A

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wiktionary-logo-en.png
Pirsani A, a ing Wiktionary, kamus gratis.
A
Abjad Latin dasar
Aa Bb Cc Dd Ee  
Ff Gg Hh Ii Jj  
Kk Ll Mm Nn Oo  
Pp Qq Rr Ss Tt  
Uu Vv Ww Xx Yy Zz  

Kaca iki ngamot artikel ngenani aksara A jroning abjad Latin. Kanggo panggunaan liyané, pirsani A (disambiguasi).

Aksara A iku aksara pisanan ing abjad Latin.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Aksara A bisa ditelusuri saka piktogram arupa endhas sapi jantan ing aksara paku Mesir utawa abjad Proto-Sinaitik .[1]

Aksara paku Mesir
endhas sapi jantan
Proto-Semitik
endhas sapi jantan
Fenisia
alef
Basa Yunani
Alfa
Etruskan
A
Roman
A
Kepala sapi jantan dalam aksara paku Mesir Kepala sapi jantan Proto-semitik Alef Fenisia Alfa Yunani A Etruskan A Roman

Uncial

Watara taun 1600 SM aksara ing abjad Fenisia nduwèni wangun linear sing dadi dhasar kanggo wangun-wangun sing sabanjuré. Jenengé gegandhèngan raket karo alef jroning abjad Ibrani.

Blackletter A
A Blackletter
Uncial A
A Uncial
Another Capital A
Blackletter A&nbsp lainnya;
A Roman Modern
A Roman Modern
A Italik Modern
A Italik Modern
A Aksara tulis Modern
A Aksara tulis Modern

Nalika wong-wong Yunani kuna ngadhopsi abjad, wong kuwi ora migunakaké glottal stop sing dikandhut aksara iki ing basa Fenisia lan basa-basa Semit liyané, amarga saka kuwi dipigunakaké tandha iki kanggo aksara urip /a/, lan mempertahankan jenengé kanthi owah-owahan sethithik (alfa). Jroning prasasti-prasasti Yunani sing paling wiwitan sawisé Zaman Kekelaman Yunani, sing kedadéyan ing abad kaping-8 seb.M., aksara iki ditulisaké turon, ananging jroning abjad Yunani sing sabanjuré, aksara iki umumé mirip karo aksara kapital A modhèrn, senadyan manéka variasi saenggon bisa dibédakaké kanthi nyendhakaké salah siji sikilé, utawa kanthi sudut papan garis melintang dipapanaké.

Bangsa Etruska nggawa abjad Yunani jroning peradabané ing Jazirah Italia lan ngumbaraké aksara iki ora owah. Wong-wong Romawi sabanjuré ngadhopsi abjad Etruskan kanggo nulis basa Latin, lan aksara sing diasilaké banjur dilestarèkaké jroning abjad Latin modhèrn sing diangggo nulis akèh basa, klebu basa Inggris.


Variasi-variasi tipografis, klebu a susun loro lan susun siji.

Kodhe-kodhe kanggo komputasi[sunting | sunting sumber]

Jroning Unicode aksara kapital A migunakaké codepoint U+0041 lan aksara cilik a U+0061.[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "A". The World Book Encyclopedia 1. (1956). Field Enterprises, Inc. 
  2. ^ "Javascript Unicode Chart" (in en). http://macchiato.com/unicode/chart/. Retrieved 2009-03-08.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=A&oldid=868248"