Kapur barus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Kapur barus utawa kamper ya iku zat padhet arupa lilin warna putih lan semu transparan kanthi ganda kang mirunggan lan kuwat.[1] Zat iki ya iku terpenoid kanthi formula kimia C10H16O. Zat iki tinemu ing kayu saka wit laurel kamper (Cinnamomum camphora), wit gedhé kang tinemu ing Asia, mligi ing Sumatera, Kalimantan, lan Taiwan, uga wit Dryobalanops aromatica, wit gedhé kang thukul ing alas Kalimantan. Kapur barus uga bisa disadhap saka wit-witan jinis liya saka kulawarga laurel, tuladhané Ocotea usambarensis. Godhong rosemary garing (Rosmarinus officinalis), lan kulawargané tuwuhan mint liyané uga ngandhut nganti 20% kamper. Kapur barus uga digawe kanthi sintetis saka terpentin. Zat iki lumrahé digunakaké minangka wewangen, minangka bumbu panganan (mung ing India), sarta minangka cuwèran pambalseman, kanggo keperluan usada, kimia, utawa upacara agama. Bahan gawé kamper utama ing Asia ya iku selasih kamper.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Mann JC, Hobbs JB, Banthorpe DV, Harborne JB (1994). Natural products: their chemistry and biological significance. Harlow, Essex, England: Longman Scientific & Technical. kk. 309–11. ISBN 0-582-06009-5. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Bumbon crakèn