Menyang kontèn

Terpentin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Kartu pos 1912 kanthi gambar panen getah pinus kanggo industri turpentine.

Turpentine (basa Inggris: turpentine) yaiku cairan lengket kuning nganti coklat padhang kang dipikolehi sing olahan getah saka macem-macem wit pinus (P. halepensis, maritima, cembra, palustris, lan liya-liyane).[1][2] Ning Indonesia, getah kasebut dijupuk saka wit tusam ( Pinaceae merkusii ).[1] Awujud cairan ketan, semu kuning kanthi ambune wangi. [2] Getah kasebut nalika disuling kanggo ngasilake lenga atsiri (campur karo banyu ning proses distilasi) lan uga bisa ngasilake residu liyane, kayata resin.[2] Cara sing paling umum ing Indonesia kanggo misahake lenga turpentine lan gondorukem yaiku kanthi cara distilasi uap (distilasi), yaiku kanthi ngilangi lenga terpentin karo uap banyu, sisane diarani gondorukem.[1]

Lenga turpentine ning perdagangan cat asring diarani turpentine, ngemot pirang-pirang terpena (pelarut sing apik kanggo resin lan karet[1]) kayata pinena, silvestrena, lan dipentena. [2] Turpentine Cina dipikolehi saka wit Pistacia terebinthus . [2]

Ing Indonesia, wit pinus minangka penghasil getah terpentin dibudidayakake dening pamarentah, ing bidang kehutanan.[1] Wit pinus iki asring ditemokake ing Aceh, Toba, lan Jawa Tengah.[1] Penyadapan wit pinus uga dilakoni ing pengawasan pamarentah.[1]Mangfaat saka turpentine akeh digunakake minangka bahan ing cat lenga, kualitas paling murni digunakake kanggo tujuan pangobatan, lan liyane digunakake kanggo resin utawa gondorukem.[1]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e f g h (ing basa Indonésia)Franklin Book Programs, Ensiklopedi Umum. Yogyakarta: Kanisius, 1973, hal. 1098
  2. a b c d e (ing basa Indonésia)Hassan Shadily & Redaksi Ensiklopedi Indonesia (Red & Peny)., Ensiklopedi Indonesia Jilid 6 (SHI-VAJ). Jakarta: Ichtiar Baru-van Hoeve, hal. 3520