Gandarukem

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Gandarukem (kolofonium) ing wujud saripati

Gondorukem (resina colophonium) iku olahan saka tlutuh dèrèsan wit (Pinus). Gandarukem iku olèh-olèhan saka saripatining sisa prosès prosès destilasi (panyulingan) keluk tlutuh tusam. Dèstilasiné dhéwé dadi terpentin. Ing Indonésia gandarukem lan terpentin dijupuk saka kayu tusam Sumatera (Pinus merkusii). Ing manca nagara saka P. palustris, P. pinaster, P. ponderosa, lan P. roxburghii.

Gandarukem dipasaraké awujudu wungkalan padhet warna kuning emas.

Gandarukem ngandhut sapérangan gedhé asem-asem diterpena, mligi asem abietat, asem isopimarat, asem laevoabietat, lan asem pimarat.

Kagunané antarané kanggo nglemesaké plester sarta campuran perban untu, campuran celak (eyeshadow) lan pangukuh idep, bahan lém ing indhustri cithakan (mangsa) lan cèt (lak)

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Hiller K dan Herzig MF 2007. Die große Enzyklopaedie der Arzneipflanzen und Drogen. Elsvier Spektrum, Heidelberg.

Pranala njaba[besut | besut sumber]